Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
EditieNL

Amerika kiest voor Donald Trump, wat betekent dat voor Nederland?

09 november 2016 08:00 Aangepast: 29 juli 2017 20:30
Wat gaan wij merken van president Trump? Beeld © AFP

Donald Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Wat betekent dat voor Nederland?

Uit een eerder onderzoek van Ipsos blijkt dat veel Nederlanders niet zoveel vertrouwen hebben in het beleid van een eventuele president Trump. Slechts 6 procent zou op hem stemmen en veel Nederlanders zijn bang dat zijn beleid nadelig zou zijn voor ons land. Amerikanen denken daar dus anders over: een meerderheid heeft gekozen voor Trump.

Economie

Trumps belangrijkste verkiezingsslogan was 'make America great again', en dat wil hij vooral in de praktijk brengen op economisch gebied. De vrijhandelsverdragen die de VS hebben met andere landen - waaronder Nederland - zou Amerika alleen maar banen kosten en dus wil Trump meer focus op producten en werknemers uit eigen land focussen. "Hij is heel protectionistisch en denkt vooral aan Amerika", legt Amerika-analist Diederik Brink uit. "Voor Nederland is dat een heel relevante ontwikkeling, omdat Nederland heel veel exporteert naar de VS. Zo'n breuk in de vrije handel zal zeker invloed hebben op de Nederlandse economie."

Het belangrijkste probleem op het gebied van de economie is echter de onzekerheid, vertelt beurscommentator Hans de Geus. "Trump roept van alles, maar je weet niet wat hij echt gaat doen. Dat zie je terug in de koersen, de dollar daalt in waarde." Toch denkt De Geus niet dat Trump Amerika of de rest van de wereld in een nieuwe crisis zal storten. "Die onzekerheid zal een jaartje duren, daarna is het afwachten. Trump heeft best verstandige adviseurs om zich heen, dus ik denk dat het wel mee zal vallen."

Veiligheid 

Trump mag dan regelmatig harde taal uitslaan, bang voor een derde wereldoorlog hoeven we volgens Amerikanist Jan Postma niet te zijn. "Amerika is oorlog-moe, die hebben sowieso genoeg gehad de afgelopen decennia. Trump heeft al eens gezegd dat hij alleen op Amerika wil focussen, tenzij hulp aan andere landen hem iets opbrengt". 

Wel baart de klaarblijkelijke vriendschap tussen Trump en de Russische president Poetin Brink wat zorgen. "Trump heeft al eens gezegd dat hij niet weet wat hij zou doen als Rusland de Baltische staten binnenvalt", vertelt hij.

Tekst gaat verder onder video

Brink stelt zelfs dat het buitenlandbeleid van Trump wel eens het einde van de NAVO zou kunnen betekenen. "Artikel 5 van het NAVO-verdrag zegt: een aanval op één, is een aanval op allen. De houding van Trump betekent dat er geen gezamenlijk front is en dat de NAVO dus over is."

Zit er dan geen enkel voordeel voor Nederland in het buitenlandbeleid van Trump? "Misschien worden we er wat zelfstandiger van", aldus Brink. "Normaal steunen we voor militaire hulp veel op de VS, misschien betekent dit dat we wat meer op eigen benen gaan staan."

Politieke klimaat

Nu Trump verkozen is, is hij de eerste populistische politicus die leider van zo'n machtig land wordt. Volgens de experts zou dat de populistische golf in Nederland extra kunnen aanwakkeren. "Ik kan me wel voorstellen dat Europese populisten meeliften op het succes van Trump", vertelt Postma. "Wilders ging al langs bij de Republikeinse conventie, de Britse politicus Nigel Farage sprak er ook. Iedereen wil een graantje meepikken." 

Wilders feliciteert Trump op Twitter

Brink maakt zich meer zorgen om de zogenaamde 'anti-establishment'-houding van Trump. "Alle dingen die wij als vanzelfsprekend aannemen, zoals wetten en onderzoeken, koppelt hij aan 'de elite' en verwerpt hij. Het populisme kennen we al lang, maar als die houding naar Nederland overwaait is dat best gevaarlijk."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Bekijk hier de uitzending:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore