EditieNL

Haaruitval bij chemo vaak te voorkomen

18 september 2013 12:16 Aangepast: 18 september 2013 20:59

Chemokuur is onlosmakelijk verbonden met het verlies van haar. Maar haaruitval zou bij de helft van de patiënten voorkomen kunnen worden door hoofdhuidkoeling. Waarom maken we hier niet meer gebruik van?

Jaarlijks krijgen in Nederland 15.000 kankerpatiënten een chemotherapie die tot haarverlies leidt.

Te weinig ziekenhuizen bieden kankerpatiënten hoofdkoeling aan om te voorkomen dat hun haar uitvalt, blijkt uit onderzoek van het LUMC. Dit terwijl driekwart van de ziekenhuizen wel een koelapparaat heeft staan, maar dat blijft vaak ongebruikt.

Haaruitval, dat valt toch wel mee?
"Als de patiënt niet weet dat het bestaat, dan kunnen ze er niet naar vragen. Terwijl er wel behoefte aan is", vertelt gezondheidswetenschapper Corina van den Hurk. Ze promoveert donderdag op het onderwerp hoofdhuidkoeling.

"De oncologische hulpverlening onderschat de impact van haaruitval. Bij patiënten staat het veel hoger op het lijstje van nare bijwerkingen."

Thumbnail

Jezelf blijven
Dit kan Karin van Itersen beamen. Ze heeft borstkanker gehad, is bestraald en heeft een chemokuur gekregen met hoofdhuidkoeling. Hierdoor heeft ze haar lange lokken grotendeels kunnen behouden.

"Ik wilde niet dat iedereen me ging aankijken van 'oh ze zal wel ziek zijn'. Het is geen zaak van leven of dood of je je haar verliest, maar je bent toch blij als het blijft. Maar je moet er ook niet te rooskleurig over zijn. Het haar zoals je het nu hebt, zal veranderen. Het tast je structuur aan."

Hoe werkt het?
Een patiënt krijgt de chemokuur via een infuus binnen. Als de patiënt tijdens de behandeling een kap opgezet krijgt die kou afgeeft vernauwen de bloedvaten in het hoofd. "Hierdoor vermindert de activiteit van de haarwortelcellen en komen er minder schadelijke stoffen in de cellen terecht", legt Corina uit. Het gevolg is geen of minder haaruitval."

Niet iedereen zal met de hoofdkoelbehandeling zijn haar behouden. "Bij de helft van alle patiënten verdwijnt de haardos toch geheel of gedeeltelijk. Dat is afhankelijk van het soort chemo", aldus Corina.

Koude bedoeling
Voor koukleumen zal de hoofdkoelbehandeling geen pretje zijn. "Het is een koude bedoeling", vertelt Wim Breed, voorzitter van Stichting Geef haar een kans. "De eerste 10 minuten zijn onaangenaam. Daarna valt het erg mee. Als je een tolerantieschaal gebruikt van 1 tot 10 dan zit het in de buurt van een 7,5."

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`