EditieNL

Levenslang in de bak: is dat wel menselijk?

26 september 2013 18:14 Aangepast: 26 september 2013 21:17

Is het menselijk om iemand die een dubbele moord heeft gepleegd tot aan zijn dood in de gevangenis op te sluiten? Volgens het boek 'Levenslang' moet het anders.

Ons land kent een levenslange gevangenisstraf. En levenslang is ook écht levenslang: de crimineel zit tot zijn dood vast. Momenteel zitten er 31 Nederlanders deze gevreesde straf uit, vertelt misdaadverslaggever Mick van Wely. Sinds vandaag ligt zijn boek Levenslang in de winkels.

'Onmenselijk'
De misdaadverslaggever is voor harde straffen, maar niet voor de levenslang-straf zoals wij die nu kennen. Volgens hem is het onmenselijk. "Ik vind dat er in de wet na 25 jaar een toetsmoment moet komen om uit te maken of de gedetineerde misschien op een goede dag voor vrijlating in aanmerking komt."

Zij hebben levenslang
Iemand die meerdere moorden heeft gepleegd kan levenslang krijgen. Maar ook één moord kan genoeg zijn. Vanaf 2000 tot nu zijn er al 31 mensen veroordeeld tot levenslang. Ter vergelijking: in de jaren '80 werden drie mensen tot levenslang veroordeeld.

  • 1. Frenky P.: De leider van de Bende van Venlo zit een levenslange straf uit voor 7 moorden.
  • 2. Willem van E.: beter bekend als 'het beest van Harkstede' vermoorde vijf vrouwen, waaronder drie prostituees.
  • 3. Mohammed B.: kreeg levenslang voor de moord op Theo van Gogh.

Niet meer van deze tijd
De discussie over levenslang wordt al lange tijd gevoerd. Advocaten stellen de strafmaat al lange tijd ter discussie omdat het in strijd is met de rechten van de mens. Wiene van Hattum van het Forum Levenslang: "zoals het nu in ons land geregeld is, kan niet. Het is inhumaan. Wij willen dat de rechter na 25 jaar de straf opnieuw toetst."

Dit voorstel krijgt steun van GroenLinks. De partij wil dat er na 30 jaar opnieuw wordt gekeken of de dader die levenslange gevangenisstraf moet uitzitten. Maar of het ooit zover komt...

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore