EditieNL

Ook jongeren voelen zich eenzaam

25 september 2013 17:00 Aangepast: 27 september 2013 09:15

Morgen start de Week tegen Eenzaamheid. We denken dan al snel aan ouderen die het zonder familie alleen in een verzorgingshuis moeten rooien. Maar ook veel jongeren voelen zich alleen.

In de Week tegen Eenzaamheid zijn door heel Nederland activiteiten waarbij aandacht wordt gevraagd voor eenzaamheid. En dit gaat niet alleen ouderen aan.

Uit onderzoek is vast komen te staan dat ook veel jonge mensen lijden onder eenzaamheid.

Eenzame jongeren

  • Van 12-18 jaar gaf 20% te kennen te maken te hebben met eenzaamheid.
  • In de groep van 18-35 is dit zelfs 30%.

Bron: TNS Nipo

Ik hoor nergens bij
De redenen voor eenzaamheid onder jongeren lopen uiteen. Zo voelen tieners tot en met 18 jaar zich eenzaam omdat ze nergens bij horen, gepest worden, liefdesverdriet hebben en of op zoek zijn naar zichzelf. Na het 18de jaar spelen het niet vinden van een partner en werkeloosheid een grote rol.

Zo raakte Maaike van Meurs (32) in een negatieve spiraal toen ze werkloos raakte. "Ik kwam in een isolement. Ik verloor in deze periode ook een aantal vrienden en kennissen en ineens ook de helft van mijn Facebook-vrienden. Op dat moment heb ik me ook eenzaam gevoeld".

Eenzaam is niet cool
Juist voor jongeren ligt er nog een groot taboe op het praten over eenzaamheid. Eenzaamheid is namelijk niet zo cool. Maar als je er niet over kunt praten, hoe kom je als eenzame jongere weer in contact met anderen?

Social media
Theo van Tilburg, hoogleraar sociologie, heeft veel onderzoek gedaan naar eenzaamheid.  Één van de oplossingen die hij aandraagt om het isolement van jongeren te doorbreken is internet en social media.

Er zijn steeds meer fora waarop je je problemen kunt delen. Zo schrijft Irisheart (18) op een forum:

'Maar ik heb nu gewoon ook niemand meer om wat dan ook mee te doen. Het enige wat ik kan doen is thuis zitten en af en toe een spelletje spelen en internetten'

Ook kun je via Twitter en Facebook sociale contacten versterken.

Koos Facebook-vriendloos
Toch waarschuwt de hoogleraar ook voor de negatieve kanten van internet. Als je namelijk bijna geen contacten hebt op sociale media, dan versterkt dit alleen maar je eenzame gevoel.

Andersom werkt dit hetzelfde. "Jongeren met extreem veel contacten op sociale media kunnen alsnog vereenzamen vanwege het gebrek aan echt contact".

Eenzaamheid doorbreken
Er zijn verschillende instanties waar je als jongere terecht kunt, wanneer je kampt met eenzaamheid.

  • Volgens de organisatie van de Week tegen de Eenzaamheid kunnen jongeren met hun problemen beter niet naar Eenzaam.nl gaan. Een betere optie is Sensoor.nl. Hier kun je terecht wanneer je ergens anoniem over wilt praten. Medewerkers luisteren naar je verhaal en denken met je mee. Het nummer is: 0900 0767 voor 5 ct. p/m.

  • Bij Humanitas is er een goede anonieme chat: Hetluisterendoog.nl/chat/

  • Op Hulpmix.nl is er een goed forum voor jongeren. Ook kun je chatten met deskundigen.

  • Een iets minder zware optie is Nieuwemensenlerenkennen.nl. Woon je net in een nieuwe stad of wil je je vriendenkring wat uitbreiden? Deze website organiseert strandwandelingen, borrels en salsawork-shops om zo in contact te komen met andere jongeren.

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore