EditieNL

Jongeren gek door keuzes

30 september 2013 17:23 Aangepast: 30 september 2013 19:05

Moet ik economie studeren, of heb ik meer kans op een baan in de zorg? Welke bijbaan verdient het meest? En welke van de acht providers geeft de meeste korting op een iPhone? Jongeren gaan massaal gebukt onder keuzestress.

Door de crisis, de oplopende jeugdwerkloosheid, toenemende studie- en sociale druk zouden jongeren steeds vaker op de sofa bij de psycholoog belanden. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Maastricht.

Het aantal jongeren tot 18 jaar dat bij een psycholoog of psychiater terechtkomt neemt de afgelopen vier jaar elk jaar met 8,5 procent toe. En dat is meer dan de stijging bij volwassenen, 5 procent en ouderen, 3,8 procent.

Grootste oorzaak is volgens de onderzoekers: keuzestress. Hebben jongeren het zoveel zwaarder dan vroeger?

Had ik toch niet beter...?
Er zijn wel meer mogelijkheden dan vroeger, stelt Philippe Delespaul hoogleraar Innovaties in de Geestelijke Gezondheidszorg aan de Universiteit Maastricht. Toen had je maar één telefoonaanbieder dus als je een abonnement had was het daar. Nu is er zoveel te kiezen.

Het probleem zit hem echter niet in de keuze zelf, maar wat er daarna komt. "Kinderen gaan malen over hun gemaakte keuze en vragen zich af of het toch niet beter kan." Helemaal als een kind aanleg heeft, kan het hier flink over blijven piekeren.

Blijf bij je keuze
Als ouder hoef je niet machteloos toe te kijken terwijl je kind keuzestress ervaart. Ten eerste is het belangrijk om te weten wat er in je kind omgaat. Het wordt een probleem als je kind dat malen geheim houdt, vertelt Philippe.

De beste oplossing om je kind al van jongs af aan te leren dat-ie tevreden moet zijn met de keus die hij of zij maakt, stelt de psycholoog. "Het maakt niet uit wat je kiest. Als je er maar achter blijft staan."

EditieNL

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`