Ophef over speelgoedreclame

Huisvrouw in de dop: geef je kleine meid een roze stofzuiger

02 oktober 2013 15:50 Aangepast: 04 oktober 2013 09:07

Ophef over de nieuwe reclamefolder van Bart Smit. Meisjes worden aangemoedigd een plastic strijkijzer of stofzuiger aan Sinterklaas te vragen, want 'zo goed zijn als mama, dat wil je ook!'. Rolbevestigend? Of spelen meisjes nu eenmaal liever met poppen en jongens met auto’s?

Thumbnail

Het huishouden, haartjes kappen, boodschappen doen: dat is een zaak voor meisjes, lijkt de speelgoedketen te vinden. Jongens willen een stoere piloot worden of timmerman. Organisaties als het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) hebben forse kritiek.

Jantje met zijn speelgoedpoedel
Het zou seksistisch zijn, getuigen van een hokjesgeest en kinderen al op jonge leeftijd aanzetten tot rolbevestigend gedrag. In Zweden is zelfs een wet aangenomen die dergelijke stereotypering verbiedt. Daar laten jongetjes ook de speelgoedpoedel uit of föhnen ze als volleerd coiffeur het haar van hun zusje.

Jong geleerd, is oud gedaan. Maar is dat wel zo? Volgens pedagoog Bas Levering loopt dat wel los. "We zijn in de jaren '70 gaan denken dat we jongens en meisjes konden veranderen. Dat kan niet. Het is biologisch bepaald dat jongetjes competitiever zijn en meisjes harmonieuzer."

Thumbnail

'Juist de ophef is rolbevestigend'
Dat heeft ook invloed op het speelgoed waarmee meisjes en jongens graag spelen. Maar, zegt Levering: "Dat heeft niets te maken met de verdeling in huishoudelijke taken later. Dat een jongetje alleen met lego en auto's speelt, betekent niet dat hij later nooit een stofzuiger gebruikt."

Het is aan ouders om huishoudelijke taken mee te nemen in de opvoeding. Als kinderen wat ouder zijn, kunnen ze prima helpen met schoonmaken of koken, ook jongens. De ophef over Bart Smit vind Levering dan ook onzinnig. "Het is juist rolbevestigend dat er nu commotie rondom deze folder is. We hadden hier eigenlijk hard om moeten lachen, omdat we zelf beter weten."

Thumbnail

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore