EditieNL

'Calamares is gemaakt van varkensanus'

17 oktober 2013 16:45 Aangepast: 17 oktober 2013 19:51

Er komt maar geen einde aan de fraude met ons voedsel. Nu blijkt dat calamares niet altijd is gemaakt van inktvisringen, maar van de anus van een varken.

Het verhaal ging al langer rond, maar werd altijd afgedaan als een voedselfraudehoax. Een nieuw EU-onderzoek werpt nu een nieuw licht op de calamares-zaak. Europarlementariër Esther de Lange presenteert deze week dat onderzoek en is ervan overtuigd: kringspieren van varkens gaan daadwerkelijk als inktvis over de toonbank.  

"We zijn nu heel intensief aan het controleren want er zijn reële signalen dat het voorkomt. Gefrituurde inktvisringen zijn geregeld gemaakt van varkensanus. Dat gebeurt vooral met de calamares die in de supermarkt ligt", vertelt de Europarlementariër.  

Gesjoemel gaat door
Paardenvlees dat wordt verkocht als rund en gesjoemel met biologische eieren en olijfolie: het zijn volgens De Lange geen incidenten. Voedselfraude is aantrekkelijk omdat de pakkans momenteel klein is. "Controles zijn nauwelijks grensoverschrijdend. Voor de Europese Commissie is voedselfraude een blinde vlek. De huidige straffen schrikken amper af." Hoe vaak er met de inktvisringen gesjoemeld wordt, is volgens haar niet duidelijk. Maar dát het gebeurt, staat voor haar vast.

Marianne Thieme deed direct een tweet uit na de bekendmaking van het nieuws:

 

Hoogst onwaarschijnlijk
Overigens is niet iedereen overtuigd. Guus Pastoor van de Visfederatie stelt dat de controles juist heel scherp zijn op vis. "Het lijkt me daarom hoogst onwaarschijnlijk dat er varkensanus is verkocht als calamares in een Nederlandse supermarkt." 

Calamaris Vishandel in Veenendaal erkent dat de handel rond inktvisringen soms wat 'schimmig' is. Maar dat er varkensanus wordt gebruikt, is bij hen niet bekend. 

RTL Nieuws
`