EditieNL

Ikea-kunst: schot in de roos

04 juli 2013 16:37 Aangepast: 04 juli 2013 18:14

De Roos van Ikea. Wie kent hem niet? De foto van een rode roos van 1 meter bij 1 meter 40 in zijn kenmerkende aluminium lijst is het best verkochte schilderij van Nederland. Waarom zijn we toch zo in de ban van De Roos?

De Roos van Ikea. Wie kent hem niet? De foto van een rode roos van 1 meter bij 1 meter 40 in zijn kenmerkende aluminium lijst is het best verkochte schilderij van Nederland. Waarom zijn we zo in de ban van De Roos?

De Roos van Ikea moet in tienduizenden huizen hangen. "En ja, ik ben er blij mee"', zegt Marijke Visser (23), eigenaar van zo'n Ikea-roos.

Best verkocht
Marijke is geen uitzondering. De Roos is overal en daar is Ikea maar wat blij mee.

"Exacte aantallen geven we niet, maar we kunnen wel zeggen dat De Roos in Nederland het meest is verkocht van alle landen in Europa en Noord-Amerika", vertelt een woordvoerder.

In de ban van de Roos
Wat is toch die 'magische kracht'? Dat vroeg reclameman Paul Mulder zich ook af. Hij zocht een antwoord op die ene vraag en schreef daar een boek over: 'Waarom zijn we zo in de ban van de enorm gereproduceerde foto?'

Via sociale media riep Paul Mulder mensen met De Roos boven de bank op, zich te melden. "Ik heb er wel even over nagedacht: 'stel dat iedereen zegt dat ze de roos gewoon mooi vinden staan bij hun bank. Dan krijg je wel een saai boek", vertelt de auteur.

Mooi verhaal
Maar zijn angst kwam niet uit. Achter iedere Roos zat een mooi verhaal.

"Iedereen blijkt een ander verhaal erbij te hebben. Een man had een vriendin verloren die heel erg gek was op rozen. Een ander meisje had van jongs af aan gespaard om de roos te kunnen kopen."

Thumbnail

Gebrek aan creativiteit?
Ikea zelf denkt dat het succes te maken heeft met de unieke grootte. "140x100 cm is een heel handig formaat. En klanten zijn gewoon heel gek op die foto."

Wat ook meespeelt is dat klanten betaalbare kunst willen. Het schilderij was destijds 99 euro. En de drempel van de Ikea ligt toch een stuk lager, dan die van een galerie, weet ook galerie-houder Marloes van Vught. 'Mensen zijn er gemakzuchtig en gaan dan maar naar de Ikea. Wat veel mensen niet weten, is dat in een galerie ook kunstwerken hangen van 100 euro die de moeite waard zijn."

Ook via webshops, tweedehands winkels en via de kunstuitleen kun je aan betaalbare kunst komen. Op 31 oktober wordt de Affordable Art Fair georganiseerd. "Je koopt dan iets unieks. Iets wat niet iedereen boven zijn bank heeft hangen."

Thumbnail

Opvolger gezocht:
De Roos ligt niet meer in de Ikea-filialen. Wat wordt de opvolger van De Roos? Het schilderij met Audrey Hepburn maakt volgens Paul Mulder kans. "Wat je nu ook veel ziet zijn de stadsafbeeldingen waarin 1 element in kleur is en de rest in zwart-wit. In Londen zie je bijvoorbeeld een rode dubbeldekker. Of, ook een succesvolle, de zebra."

 

 

 

 

 

   

`