Ga naar de inhoud
EditieNL

Tijd voor een nieuw logo?

Philips onthult vandaag pixel voor pixel haar nieuwe logo. En dat ziet er toch bekend uit. Het schild van weleer is helemaal terug. Een slimme zet volgens veel ontwerpers. Moet EditieNL ook haar logo oppimpen?

Het nieuwe beeldmerk van Philips is een opgepoetste, gemoderniseerde versie van het huidige logo, dat in de kern al tientallen jaren bestaat: een schild met geluidsgolven en sterren.

Thumbnail

Volgens Ron van der Vlugt van So Good Design is dit goed voor de herkenbaarheid van Philips. "Het lettertype in het Philips-logo is heel algemeen en daarom onherkenbaar. Het is daarom een goed idee om het wapen weer in ere te herstellen."

Gouden regels
Een goed logo moet dus te allen tijde herkenbaar zijn. "Los van kleur of tekst, moet je de vorm herkennen zoals Apple of het Nike logo," zegt Ron. Daarnaast vat een goed logo de identiteit van een bedrijf in een notendop.

Ook is het cruciaal dat het logo in de basis goed is. "Iets dat goed en sterk is, hoef je niet weg te gooien, maar kun je in kleine stapjes aanpassen." Shell vindt hij een ijzersterk voorbeeld hiervan.

Thumbnail

De evolutie van het logo van Shell

Dit is toch geen logo?
Een goed logo maken is zo makkelijk dus nog niet. Dat blijkt des te meer als onze verslaggever het EditieNL-logo aan Charles Borremans van

Thumbnail

reclamebureau Goud Activiatie voorlegt.

Hij heeft de volgende kritiekpunten:

  • Logo?
    "Ik vind EditieNL geen logo. Het zijn tekens op zich."
  • Wereldbol
    "Ik snap die hele wereldbol niet. Jullie zijn toch EditieNL? Waarom hebben jullie dan niet Nederland? Bovendien vind ik dat wereldbolletje een beetje lijken op die van Toyota."
  • Haakje
    "Ik snap dat haakje na EditieNL niet."

Gelukkig heeft reclamedeskundige nog een tip, mocht EditieNL haar logo willen herzien. "Maak één ding heel groot, zoals bij de NOS. Daar heb je de O, die wordt betrokken bij het logo. Dat herkent nu iedereen."

Bron: EditieNL