EditieNL

Kinderboek over transgenders: 'Ik heb dat vroeger wel gemist'

31 januari 2017 14:10 Aangepast: 31 januari 2017 16:29
Een illustratie uit Het lammetje dat een varken is. Beeld © Uitgeverij De Eenhoorn

Een schaapje dat geen schaapje wil zijn, maar zich eigenlijk een varkentje voelt. Het klinkt als een simpel verhaal, maar een vandaag verschenen prentenboek moet kinderen op heel jonge leeftijd al kennis laten maken met transgenders.

'Het lammetje dat een varken is' gaat over precies dat: een lammetje dat zich niet thuisvoelt tussen de grazende schapen, maar liever met de varkens in de modder rolt. Zijn wens om een varken te zijn gaat zelfs zo ver, dat hij na een bezoek aan de dierenarts wordt getransformeerd tot een 'varkentje'. Dat gebeurt door het afscheren van zijn vacht en het verwijderen van de krullen van zijn staart.

Onwetendheid

Schrijver Pim Lammers, een 23-jarige politicologie-student uit Amsterdam, wilde het onderwerp transgenderisme op heel simpele manier aan kinderen vanaf 3 jaar introduceren. "Ik ben zelf homoseksueel en beweeg me al jaren in de LHBT-scene", vertelt hij.

"Ik zag dat er nog veel onwetendheid is en dat het voor transgenderjongeren moeilijk is voor hun situatie uit te komen. Ik vond kinderboeken een heel mooie vorm om dit aan te snijden, ik hoop dat jonge transgenders zich vertegenwoordigd voelen."

Herkenbaar

Thumbnail

De 13-jarige Sidney Greven (op de foto links) is zo'n jonge transgender. Ze is geboren als jongen, maar gaat sinds enkele jaren als meisje door het leven. "Op de basisschool voelde ik me nooit thuis bij de jongens. Ik wilde altijd gezien worden als meisje en speelde nooit met typisch jongensspeelgoed", vertelt ze. 

Toch duurde het nog jaren voordat Sidney besefte dat haar gevoelens op meer wezen. "Toen ik 8 was zag ik op tv een aflevering van Taarten van Abel waarin een transgendermeisje voorkwam. Het was zo herkenbaar, alle gevoelens van de afgelopen jaren flitsten voorbij. Ineens viel alles samen."

Gemist

Na dat moment ging het snel. Sidney zit nu aan de hormoonremmers en ziet eruit als een meisje, maar dat ging niet zonder slag of stoot. "Ik ben opgegroeid in een klein dorp in het noorden van Nederland, daar vonden mensen het niet normaal. Ik ben er heel erg mee gepest, en leraren dachten dat het aan mijn opvoeding lag. Zij noemden mij gewoon een jongen, punt uit. Het is dat ik zoveel steun van mijn ouders kreeg, anders was ik er misschien niet meer geweest."

Ze juicht het toe dat er een boek over transgenders komt voor zo'n jonge doelgroep. "Ik heb dat destijds wel gemist. Mijn ouders en ik wisten niet eens dat zoiets als transgenderisme bestond. Het was dat we toevallig dat tv-programma keken. Als ik zo'n kinderboek had gelezen, was het besef misschien wel eerder doorgedrongen."

Anders

In de leeftijdsgroep van 15 tot 70 jaar is 1 op de 250 mensen in Nederland transgender, meldt kennisinstituut Movisie. De leeftijd waarop transgenders 'uit de kast' komen verschilt, maar de eerste gevoelens dat ze anders zijn komen vaak al heel vroeg. "Transgenderkinderen voelen al heel jong dat ze anders zijn, maar kunnen dit nog niet plaatsen", vertelt Philip Thijsma van het COC. 

De acceptatie van en aandacht voor transgenders is de afgelopen jaren gegroeid, mede door tv-programma's als Hij is een Zij, of door boeken over het onderwerp. Maar nog niet eerder verscheen er een boek voor zulke jonge kinderen. Thijsma is blij met het prentenboek. "Ook ouders weten vaak niet wat het is en wat ze ermee moeten, dus het is belangrijk dat kinderen al vroeg weten dat ze mogen zijn wie ze zijn. Daar zou zo'n boek bij kunnen helpen." 

Wat betekent transgender?

De term 'transgender' wordt tegenwoordig gebruikt als parapluterm voor alle vormen van genderdiversiteit, gendervariatie of gender-non-conformiteit. Het betekent simpel gezegd dat het geslacht waarmee iemand geboren is niet overeenkomt met het geslacht waarmee iemand zich idenficeert of uit. Ook vallen transgenders vaak buiten de stereotpye genderverdeling van man of vrouw, en kunnen ze ook gender fluid (wisselend van geslacht) zijn.

Het gevoel dat het lichamelijke en gevoelsmatige geslacht niet overeenkomen, hoeft niet altijd te leiden tot geslachtsoperatie waarmee iemand helemaal van geslacht wisselt. Sommige mensen beperken het tot kleden als het andere geslacht. 

Wie wel lichamelijk van geslacht wisselt, doet dat vaak met hormoonbehandelingen (waardoor bijvoorbeeld baard- of borstgroei wordt gestimuleerd) of met een geslachtsoperatie. In sommige gespecialiseerde centra in Nederland kunnen kinderen al voor de puberteit beginnen met hormoonbehandelingen. Dit zou de overgang naar het andere geslacht vergemakkelijken.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore