Ga naar de inhoud
EditieNL

Het dump je baby-huis

De kritiek was groot en lange tijd zag het er naar uit dat het één grote mislukking zou worden. Maar morgen gaat ie toch écht open: het omstreden Babyhuis.

In het Babyhuis in Dordrecht kunnen wanhopige moeders hun pasgeboren kindje achterlaten en desgewenst ook hulp krijgen. Toen het plan gelanceerd werd, regende het kritiek.

Staatssecretaris Fred Teeven stelde zelfs dat het achterlaten van pasgeboren kinderen in het Babyhuis strafbaar is. Het Babyhuis zou het te vondeling leggen van baby's uitlokken en zelfs 'medisch riskant zijn'.

Doorgaan
Initiatiefnemer Barbara Muller liet zich niet tegenhouden. Geen haar op haar hoofd dacht erover om te stoppen. Ze zette door. Met succes. Morgen opent het huis haar deuren in Dordrecht. 

In Nederland worden 300.000 kinderen verwaarloosd of mishandeld, vertelt de initiatiefnemer. "Moeders durven hun kind niet altijd over te dragen aan Jeugdzorg. In het Babyhuis blijven de biologische ouders betrokken en worden zij begeleid. Het doel is dat de biologische ouders uiteindelijk zelf voor hun kinderen gaan zorgen. In de tussentijd zorgen opvangouders in het huis voor de baby's."

De oplossing?
Is het Babyhuis de oplossing voor wanhopige moeders?  Jo Hermanns, hoogleraar Opvoedkunde, ziet veel voordelen. "Natuurlijk kan een kind het beste opgevoed worden door zijn eigen ouders. Maar ik heb wel een heel positieve indruk over dit initiatief. Het zijn allemaal vrijwilligers buiten de gevestigde orde die zich hiermee gaan bezig houden. Dat is blijkbaar nodig om Jeugdzorg te omzeilen, anders zouden niet dit soort initiatieven ontstaan."

Dat het huis gerund wordt door vrijwilligers kan ook een groot minpunt zijn, stelt Hermanns. "Het kan heel goed gaan, totdat er een conflict ontstaat tussen ouders en hulpverleners. Als je dan voor de veiligheid van het kind wil kiezen moet je toch een jeugdbeschermingsmaatregel hebben. En dan kom je toch weer bij Jeugdzorg uit."