EditieNL

Opmerkelijke oproep Rode Kruis: 'Teken mee voor Nepal'

21 augustus 2017 15:29 Aangepast: 13 november 2017 14:47
Nepalezen lopen door overstroomd gebied

Een opmerkelijke oproep van het Rode Kruis na de overstromingen in Azië. De hulporganisatie zoekt Nederlanders die willen helpen om het zwaar getroffen Nepal beter in kaart te brengen.

De tekeningen zijn volgens de hulporganisatie hard nodig omdat hulpverleners in sommige gevallen niet weten waar getroffen dorpen liggen of hoe ze er kunnen komen om goederen te brengen. Alleen in Nepal hebben overstromingen en aardverschuivingen al 128 levens gekost.

Miljoenen mensen kampen met voedseltekorten en ziektes die zijn veroorzaakt door het verontreinigde water. Daarom zijn actuele kaarten hard nodig zegt het Rode Kruis. "Als mensen een half uurtje achter de computer gaan zitten, komen we een heel eind. We hopen dat op deze manier het gebied zo snel mogelijk in kaart zal worden," vertelt Iris van Deinse van de hulporganisatie.

Oude kaarten onbruikbaar

In Nepal zijn veel gebieden nog niet goed in kaart gebracht. Bovendien zijn door de aardbeving in 2015 zoveel wegen onbegaanbaar geworden of verlegd, dat oude kaarten grotendeels onbruikbaar zijn.

Thumbnail

 
Na de aardbeving in 2015 werden ook vrijwilligers ingeschakeld om delen van Nepal in kaart te brengen. 

Feedback

Eric Meerburg tekent met zijn Geo Academy vrijwilig mee aan nieuwe kaarten. "Het vrijwillig kaarten tekenen is ontstaan na aardbeving op Haiti. In twee dagen was toen heel Port-au-Prince in kaart gebracht." 

Volgens Meerberg is het controleren van de amateurs heel belangrijk. "Het Rode Kruis moet professionals klaar hebben staan die kunnen kijken of het klopt en feedback kunnen geven. Dit is heel belangrijk voor de betrouwbaarheid van de kaarten."

Tientallen vrijwilligers

Het Rode Kruis zoekt in totaal tientallen vrijwilligers om delen van Nepal online in kaart te brengen. Met behulp van satellietbeelden kunnen de kaartentekenaars wegen, gebouwen, rivieren en open plekken intekenen. Dat ziet er zo uit:

Als de kaarten in Nepal afgerond zijn, kunnen de tekenaars aan de slag met kaarten van Bangladesh en India. Deze landen zijn ook zwaar getroffen door de overstromingen.

Aanmelden

Wil jij je aanmelden als vrijwilliger? Dat kan via de website van het Rode Kruis.

Bekijk hier het item

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`