EditieNL

Stop met zoete kinderdrankjes: 'Water en thee nieuwe standaard'

21 augustus 2017 12:06 Aangepast: 13 november 2017 14:41
Meeneem-pakjes

Je loopt de frisdranken voorbij en laadt pakjes vruchtensap in voor de lunchpakketjes van je kinderen. Lekker én gezond, denk je dan. Toch hebben maar weinig mensen een idee hoeveel suiker erin zit. Wiens verantwoordelijkheid is dit?

Langzaamaan gaan de kinderen komende weken weer naar school.  Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat nog steeds te veel suiker zit in de pakjes drinken die kinderen mee naar school nemen. Zo zitten er bijvoorbeeld in een pakje appelsap van Appelsientje liefst vijf suikerklontjes. 

Alleen nog water toegestaan

Veel basisscholen in Nederland zijn er bewust mee bezig. Zo zijn er 290 basisscholen waar alleen nog water wordt gedronken en 910 basisscholen die meedoen aan projecten waar gezond leven in het algemeen centraal staat. Maar dit zijn dus lang niet alle basisscholen. De vraag is of de verantwoordelijkheid bij de scholen ligt, of bij de verzorgers van het kind.

Het Voedingscentrum is van mening dat de verantwoordelijkheid uiteindelijk bij de verzorgers van het kind ligt. "Natuurlijk kunnen scholen wat bewustzijn creëren, maar uiteindelijk maken de verzorgers de lunchpakketjes", zegt Patricia Schutte. "Belangrijk is dat er nagedacht wordt over de hoeveelheid suiker die ze hun kinderen per dag geven en dat ze op de hoogte zijn van de hoeveelheid suiker die een kind per dag mag."

'Stop met zoete drankjes'

Er is geen norm voor de hoeveelheid suiker die een kind per dag mag. "Hoe minder hoe beter. Stop met zoete drankjes, want een kind krijgt al genoeg suiker binnen door bijvoorbeeld broodbeleg", adviseert het Voedingscentrum. Er is wel een hoeveelheid drinken die een kind per dag nodig heeft: 4-jarigen tot 13-jarigen hebben één tot anderhalf liter drinken nodig. 

Ben je benieuwd hoeveel suiker er in het favoriete drankje van jouw kind zit? Kijk hier

Thumbnail

Het is geen probleem om je kind af en toe een zoet drankje te geven. "Maar maak er duidelijke afspraken over", adviseert het Voedingscentrum. "Geef het bijvoorbeeld op een vast moment, zoals op zaterdag of zondag. Zo went je kind er ook aan dat op andere momenten water en thee de standaard zijn."

Bekijk hier het item:

 

Quiz: hoeveel suikerklontjes?

Weet jij hoeveel suikerklontjes er in een pakje drinken zitten?

Dit doet suiker met je lichaam:

`