EditieNL

Hockey steeds meer een meisjessport: 'daarom nu urban hockey voor jongens'

21 augustus 2017 10:52 Aangepast: 13 november 2017 14:38
Beeld © ANP

Op het EK hockey in Amsterdam zijn de mannen én de vrouwen topfavoriet voor het winnen van de titel. Maar voor hoe lang nog? Jongens die hockeyen zijn, vooral bij kleinere clubs, namelijk steeds zeldzamer. Bij de hockeyjeugd tussen de 10 en 14 is maar liefst 71% meisje.

Vooral bij de jeugd zijn meisjes oververtegenwoordigd in de hockeyteams. Waar vroeger hele gezinnen op hockey zaten, gaan nu vooral de dochters op hockey.

Gabriëlle van Doorn van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB) doet er van alles aan om hockey nog toegankelijker te maken voor jongens. "Als kinderen in één gezin bij allerlei verschillende clubs sporten, blijven de ouders in het weekend vaak niet op de hockeyclub. Hierdoor krijg je ook minder betrokkenheid en inzet van ouders bij de hockeyclubs."

Paardrijden en gymnastiek

Hockey dreigt met het toenemend aantal meisjes steeds meer op te schuiven naar traditionele vrouwensporten zoals paardrijden (83% vrouw), gymnastiek (82% vrouw) en handbal (71% vrouw). Deze sporten hebben volgens Mulier Instituut, dat onderzoek doet naar sport in Nederland, vaak een lagere status dan echte mannensporten zoals voetbal (89% man).

Vrouwelijke sport onaantrekkelijk

Volgens sportsocioloog Agnes Elling van het Mulier Instituut haken jongens ook sneller af als een sport wordt gezien als meisjessport.

Elling: "De vrouwelijkheid van een sport draagt negatief bij aan de populariteit ervan bij mannen. Terwijl uitgesproken mannelijke sporten zoals voetbal juist niet minder aantrekkelijk zijn voor vrouwen."

Urban hockey

De hockeybond, die de scheefgroei vooral ziet bij de jeugd, wil hockey graag zo gemengd mogelijk houden. Daarom probeert de KNHB op nieuwe manieren jongens te betrekken bij hockey.

Van Doorn: "We hebben bij verschillende clubs urban hockey voor jongens geïntroduceerd. Dit is leuker, toegankelijker en cooler voor hockeyers en niet-hockeyers, ze kunnen hier ook meer trucjes doen." 

Demonstratie urban hockey bij het EK hockey

Bekijk hier het item

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Lees meer op rtlnieuws.nl:

EditieNL
`