EditieNL

Licht dimt uitgaansgeweld

09 december 2013 13:05 Aangepast: 09 december 2013 19:20

Geen politie of traangas, maar de gemeente Eindhoven gaat licht inzetten om de veiligheid in uitgaansgebieden te verhogen. Want, de kleur en intensiteit van licht zou agressie kunnen verminderen.

De grootste uitgaansstraat van Nederland, Stratumseind wordt de komende vier jaar een 'Living Lab'. Er komt namelijk een lichtinstallatie waarmee de sociale effecten van licht op uitgaanspubliek wordt getest. Het initiatief komt van het Intelligent Lightning Institute van TU Eindhoven.

Eerder onderzoek van ILI in het laboratorium toonde al aan dat licht onze veiligheidsbeleving positief kan beïnvloeden. Maar vanaf vandaag gaan ze het effect van licht testen onder echt (soms agressief) uitgaanspubliek.

Snel! Ik heb geel licht nodig!
Een team van lichtdesigners en psychologen gaat variëren met lichtintensiteit en kleur. "Het is bewezen dat licht iets met ons doet. Maar echt goed onderzoek naar licht in de buitenruimte is nog niet veel gedaan", zegt projectleider en omgevingspsycholoog Yvonne de Kort.

Frank van Beek - Philips.nl
Thumbnail

Living Lab - Stratumseind

Thumbnail

Living Lab - Stratumseind

Met licht denken de onderzoekers gevaarlijke situaties te kunnen ontzenuwen. Ze vermoeden dat licht agressieve mensen meer zelfinzicht geeft en de stemming kan doen omslaan. Bepaalde kleuren worden namelijk verbonden met positiviteit.

Sms LICHT AAN
Eindhoven is lang niet de eerste gemeente licht inzet om veiligheid te bevorderen. "In Zwolle kunnen ordehandhavers door middel van een sms de verlichting in de binnenstad opkrikken. Hierdoor komt er een schrikeffect en stoppen mensen eerder bij een vechtpartij", zegt Rob van Heur, adviseur op het gebied van verlichting.

Een ouder concept die in veel gemeentes ingezet wordt, zijn de looproutes: door bepaalde stukken wel te verlichten en andere straten niet, kun je mensen 'dwingen' een bepaalde route te lopen.

In de kinderschoenen
Nog een mooi voorbeeld vindt Rob de dynamische verlichting in Berkel-Enschot in Tilburg. Daar 'weet' de straatverlichting, het zogenoemde 'Licht op Aanvraag' van Philips door sensoren en draadloze verbindingen wanneer iemand onder de verlichting door loopt of fietst.

Als er gedurende een aantal seconden niets wordt gedetecteerd, dimt het licht. Zo wordt er niet alleen voor energiebesparing, maar ook voor een groter veiligheidsgevoel gezorgd.

In Nederland zijn ongeveer 3 miljoen lantaarnpalen, dus er is volgens Rob nog een wereld te winnen. "We staan nog maar aan het begin van de ontwikkelingen op dit vlak."

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore