EditieNL

iPad, hoe voel ik me?

16 december 2013 17:55 Aangepast: 16 december 2013 19:35

Facebookstatus: opgewonden. Kijk niet raar op als je steeds vaker dit soort updates voorbij ziet komen op sociale media. Emoties delen wordt dé jongerentrend van 2014.

Jongerencommunicatiebureau YoungWorks heeft de jongerentrends voor 2014 op een rijtje gezet. De meest opvallende verwachting: jongeren hebben een grote behoefte aan het delen van hun emoties via sociale media.

De techniek springt daar gretig op in. Die verbetert namelijk in rap tempo waardoor computers en smartphones steeds beter menselijke emoties kunnen herkennen. Maar waarom zou je die online willen gooien?

Echt contact
"Dit is vooral een reactie op de techniek," zegt Henri Beunders, hoogleraar Geschiedenis van Maatschappij, Media en Cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Via Twitter, Facebook en Instagram hebben we relaties en contacten met mensen over de hele wereld, maar eigenlijk bevordert dit eenzaamheid. Het is heel mechanisch."

We hebben volgens Henri behoefte aan echt contact. "Waarom gaan we anders voor duizenden euro’s dicht op elkaar wonen in Utrecht of Amsterdam of met honderden mensen naar een festival?"

Gezonde reactie
De teksten en plaatjes die we via social media de wereld in sturen, voorzien niet in de behoefte aan echt contact, zegt Henri. Dus nu de technische mogelijkheden om emoties te delen opkomen, is het logisch dat jongeren daar op in springen. "Het lijkt me een gezonde reactie."

Meten en delen
Over een paar maanden lanceert Noldus Information Technology een app waarmee mensen hun emoties kunnen meten én delen met anderen. "Inmiddels is de techniek zo krachtig dat deze ook op kleinere apparaten als iPads en telefoons kan draaien," zegt Lucas Noldus van Noldus Information Technology.

Er zijn heel veel toepassingen mogelijk. Zo is er een systeem dat muziek afspeelt op basis van je stemming, zegt onderzoeker Egon van der Broeke. Deze sensoren zitten bijvoorbeeld in je beeldscherm, maar kunnen ook in je kleding zitten. Aan de hand van je hartslag, zweetproductie of andere lichaamsfuncties wordt er een analyse gemaakt van hoe iemand zich voelt.

Dit kan gekoppeld worden aan sociale media, zodat je in de gaten houdt hoe vrienden zich voelen. "Zo kun je een berichtje sturen met: He Jan, zullen we even een kopje koffie drinken. Volgens mij ben je een beetje aan het stressen."

Angst! Angst!
Ook wordt er momenteel een crowd-emotion monitor ontwikkeld. Daarmee kun je bijvoorbeeld met een app op een groot evenement als Lowlands zien waar het gezellig is of waar mensen angstig zijn. "Aan de hand hiervan kun je een hele emotiekaart maken," zegt Lucas. "Ongetwijfeld zijn het de jongeren die dit als eerste gaan uittesten."

Gevoelig sociaal netwerk

Het emo-delen komt niet uit de lucht vallen. De eerste tekenen van een gevoelig social medianetwerk zijn al zichtbaar:

Inspiring-pictures.com
Thumbnail
 • Facebookstatus
  Blij, verdrietig, moe... Niet langer vertel je je vrienden waar je bent en wie er bij je zijn, maar ook hoe je je voelt. Facebook heeft zijn statusupdate uitgebreid met emoties.
 • Moodology
  Met de Moodology-app houd je iedere dag bij hoe je je voelt. Zo kun je interessante patronen in je week ontdekken. Ben je doordeweeks vooral gestresst of boos, misschien moet je dan een andere baan zoeken?
 • De FaceReader
  De FaceReader herkent gezichtsuitdrukkingen en koppelt daar een emotie aan.
 • Emotweets
  Gevoelige twitteraars hebben duizenden volgers. Kijk maar eens op @LiefdesPrins, @TheBoysWho of @Ikbenhetmeisje
 • Emofoto's
  Ook de Tumblr-account Inspiringpictures.com is enorm populair.

EditieNL
`