Ga naar de inhoud
Geld en werk

Zeven meesters op één school: 'Zou op elke school moeten'

De zeven meesters op De Widerode. Beeld © De Widerode

Vandaag komen meesters in Amsterdam in opstand tegen de 'verjuffing'. Want er is al jaren een groot tekort aan mannelijke leraren. Niet overal: op De Widerode in Wierden staan liefst zeven meesters voor de klas.

Ze moeten er ook vooral niet aan denken, om met alleen maar vrouwen in een team te werken. "Ik zou gek worden", zegt meester Peter lachend. Hij geeft les aan groep 8 van basisschool De Widerode in Wierden, een school die zeven mannen telt in een team van achttien leerkrachten. "Maar alleen mannen zou ik ook niet leuk vinden, het gaat om de balans."

"We horen nog weleens dat het oneerlijk is dat wij zoveel meesters hebben op één school. Mogen wij er niet een paar, grappen ze dan. Maar het team is zo gezellig, ik denk dat niemand hier weg wil", zegt Mike, die voor de kleuterklas staat. 

'Mannen laten dingen meer gaan'

Volgens Peter en Mike is het ook echt belangrijk voor de kinderen dat er zowel mannen als vrouwen voor de klas staan. Peter: "Kinderen moeten met zowel mannen als vrouwen kunnen omgaan. Je ziet vaak dat meisjes sneller naar vrouwen toe trekken, en andersom. Dus vooral voor de jongens is het leuk als er ook eens een man voor de klas staat."

"Mannelijke leerkrachten relativeren dingen wat sneller, denk ik. Vrouwen hebben sneller de neiging in te grijpen als jongens aan het stoeien zijn. Terwijl mannen het wat meer zijn gang laten gaan."

Geen stoer beroep

"Mannen spelen ook vaker mee met de kinderen", zegt meester Mike. "Ik trap vaak een balletje mee, dat schept een goede band." Vrouwelijke leerkrachten doen dat volgens Mike toch wat minder. "Zij hebben juist weer andere sterke punten. Dus als je als kind zowel een meester als een juffrouw hebt gehad, leer je naar mijn mening het meest."

Dat er zo weinig mannen in het basisonderwijs zitten heeft volgens Mike te maken met het imago. "Het is geen stoer beroep. Als je op de voetbalclub van je zoon komt en vertelt dat je meester bent, zijn er maar weinig mensen onder de indruk. In het basisonderwijs heeft men ook niet een salaris waar mannen van dromen. Ik kan van mijn salaris bijvoorbeeld niet in mijn eentje een heel gezin onderhouden."

Kwaliteit boven geslacht

Mike en Peter merken dat ook ouders meer afwisseling willen zien voor de klassen. "Steeds meer ouders willen dat hun kinderen les krijgen van vrouwen én mannen. Ik hoor in mijn omgeving steeds vaker: 'Belachelijk! Mijn kind heeft nog nooit een meester gehad'."

Hoe belangrijk die afwisseling ook is, zowel Mike als Peter stelt de kwaliteit van het onderwijs voorop. "Het geslacht is natuurlijk niet het belangrijkst", zegt Peter. "En een prettige sfeer mag ook niet ontbreken", vult Mike aan.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.