EditieNL

Stemmen op MBO-school: 'We moeten het jongeren zo makkelijk mogelijk maken'

13 februari 2017 14:42 Aangepast: 13 februari 2017 18:29
Leerlingen van het Albeda College Beeld © ANP

Het Albeda College in Rotterdam is een van de weinige plaatsen in Nederland waar MBO-scholieren op hun eigen school kunnen stemmen. En dat is erg jammer vindt de Nationale Jeugdraad. "Op deze scholen kan erg weinig gestemd worden."

Maar liefst 850.000 jongeren gaan dit jaar voor het eerst naar de stembus. Toch kan stemmen vaak niet op de plek waar ze het vaakst zijn, hun eigen school.

Caesar Bast van de Nationale Jeugdraad snapt er niks van: "Op dit moment zijn er in alle Nederlandse scholen (MBO's en HBO's en universiteiten) slechts 40 stemlokalen. Dat is erg weinig. Ter vergelijking: in maar liefst 1.000 verzorgingshuizen kunnen ouderen wel hun stem in de buurt uitbrengen."

Stembureau in het restaurant

Dat vinden ze in Rotterdam ook. Daarom heeft het Albeda college een stembureau geopend in het hoofdgebouw van de school. En dit is broodnodig volgens Frans Roozen van het Albeda College: "MBO-ers vertegenwoordigen een grote groep kiezers en de toekomst van ons land. Daarom moeten we zoveel mogelijk betrekken bij de verkiezingen." 

Daarnaast hoopt de school dat niet alleen de 1200 kiesgerechtigde MBO-scholieren in de school gaan stemmen. Roozen: "We vinden het ook belangrijk dat bezoekers uit de wijk langskomen en onze school beter leren kennen."

MBO'ers willen meer informatie

Cindy, een van de MBO-leerlingen van het ROC Mondriaan uit De Klas Kiest, denkt dat scholen eerst maar eens moeten beginnen met informatie aanbieden over politiek. "Daarna kunnen ze een keer nadenken over een stembus."

Stefan denkt juist dat het wél een goed idee is. "Zo motiveer je jongeren om te gaan stemmen." Dat denkt Destiny ook: "Als de stembus er is, zullen meer studenten zich verdiepen in de verkiezingen."

Sherry-Lee voegt daar nog aan toe: "Klopt, want als je niet weet waar je op stemt, heb je de neiging maar wat in te vullen."

Bekijk hier de video:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Lees meer op editienl.nl:

EditieNL
`