EditieNL

Onze beide kinderen zijn geboren met een hartafwijking: 'Ik dacht: niet weer'

15 februari 2017 13:58 Aangepast: 15 februari 2017 18:35
Esther, Jeroen, Brent en Jentl van Beelen Beeld © Editie NL

In Nederland overlijdt om de twee dagen een kind aan de gevolgen van een hartafwijking. Esther en Jeroen van Beelen kregen niet één, maar twee 'hartekinderen'.

Net als alle kersverse ouders waren Esther en Jeroen in de wolken na de geboorte van hun eerste kindje Jentl. Maar kort daarna kwam er een abrupt einde aan hun prille geluk. "Na acht dagen stopte ze plotseling met ademen", vertelt Esther. "Ik dacht dat mijn kind dood zou gaan."

Medisch circus

"Wat me heel erg is bijgebleven is dat de dokter, die zelf net vader was geworden, stond te huilen op de gang." Het meisje ging gelukkig niet dood, maar er werden wel twee aangeboren hartafwijkingen ontdekt. "Er volgde een heel medisch circus met opnames, operaties en onderzoeken." 

Alsof dat nog niet genoeg was werd kort na de geboorte van hun tweede kindje Brent, naast zijn longafwijking en plasbuisafwijking, ook een hartafwijking ontdekt. "Ik dacht alleen maar: 'niet weer, hoe kan dit gebeuren?'."

Volgens de artsen was het puur toeval dat beide kinderen geboren zijn met een hartafwijking. De familie Van Beelen heeft gewoon heel veel pech gehad. "Op een gegeven moment denk je: 'ik moet door voor de kinderen, ik zet mijn schouders eronder en ik ga ervoor'. Dus dat hebben we gedaan, met veel hulp van familie en vrienden natuurlijk." 

Ondergesneeuwd probleem

De ouders zetten zich inmiddels actief in voor Stichting Hartekind om zo meer aandacht te vragen voor kinderen met (aangeboren) hartafwijkingen en om onder andere geld in te zamelen voor beter onderzoek. "Als de hartproblemen van Jentl eerder waren ontdekt, hadden de dokters er misschien meer aan kunnen doen. De traumatische ervaring dat ik dacht dat mijn kind doodging was mij dan in ieder geval ook bespaard gebleven."  

Elk jaar worden er in Nederland meer dan 1300 kinderen met een hartafwijking geboren. "Het is nu nog wel een ondergesneeuwd probleem. Veel mensen weten hier niet eens vanaf."  

Kwetsbaar mannetje

Ondanks de problematiek die de hartaandoeningen met zich meebrengen zijn de inmiddels 6-jarige Jentl en 3-jarige Brent gewoon kinderen zoals alle anderen. "Het gaat goed met ze, alhoewel vooral de jongste wel heel kwetsbaar zal blijven."

"Ze zullen hun leven lang een hartekind blijven, maar daar leren ze wel mee omgaan. De overlevingskansen van hartekinderen zijn in deze tijd gelukkig wel veel beter dan 40 jaar geleden." 

Bekijk de reportage hier:

Hartekindweek

Iedere dag worden er vier kinderen in Nederland geboren met een hartafwijking. De kindjes kunnen hierdoor last krijgen van een slecht uithoudingsvermogen, groei- en hersenproblemen. Van 13 t/m 18 februari is het Hartekindweek en wordt extra aandacht gevraagd voor kinderen met aangeboren hartafwijkingen.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore