EditieNL

'Hé schatje, je gaat toch wel op mij stemmen?'

06 maart 2014 10:38 Aangepast: 10 maart 2014 12:19
Beeld © Illustratie EditieNL

Een gemeenteraadslid dat stemmen werft via Twitter en Facebook? Big deal! Je telt pas echt mee als je actief bent op datingapps Grindr en Tinder.

Politieke partijen zoeken steeds originelere manieren om kiezers aan zich te binden. Zo gaat D66 stemmen werven via homodating-app Grindr en gaat een lokale Utrechtse partij hetzelfde doen via Tinder. 

Flyeren doen ze nog wel, maar bij de Utrechtse partij Student & Starter proberen ze het ook via datingapp Tinder. "We hebben met de hele partij een foto op Tinder gezet met als tweede foto het logo van de partij. Het gaat er vooral om dat mensen bewust worden dat er gemeenteraadsverkiezingen aankomen. Het leeft nog helemaal niet."

Van seksdate tot trapveldje
Nog net iets anders pakt een lokale D66'er in Amsterdam het aan. Via Grindr, een datingapp die vooral voor seksdates gebruikt wordt, probeert D66-kandidaat Pieter Rietman met mensen in gesprek te komen. "Er staat een D66-logo bij en mensen spreken ons aan. Ze kunnen dan vragen stellen," vertelt hij. 

Grindr laat mensen in je omgeving zien, zodat je zeker weet dat je met een lokale politicus spreekt. "Iedereen die ik zie op Grindr komt uit Amsterdam-West," zegt Rietman. 

Lastig zieltjes winnen
Of het ook echt werkt? Daar heeft docent nieuwe media (en D66-kandidaat) Reinder Rustema zijn bedenkingen bij. "Het is vooral een gimmick, weer eens wat nieuws," zegt hij. "Mensen op je laten stemmen dankzij sociale media, dat werkt niet. Je kunt wereldberoemd zijn op Twitter, maar dan nog volslagen onbekend zijn in de rest van Nederland."

"Op internet is het heel moeilijk zichtbaar te zijn. Je bent niet meer dan een paar regels tekst. Op dezelfde pagina op internet kan bijvoorbeeld een uitnodiging voor een feestje staan," voegt hij er aan toe. 

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`