Ga naar de inhoud
EditieNL

Kenau: waar zijn de moderne verzetsvrouwen?

Beeld © ANP

Vanavond gaat-ie in première: de film Kenau, over een vrouwelijke verzetsstrijder die honderden jaren geleden leefde. Toen al uitzonderlijk, maar zijn er intussen wat meer vrouwen in de krijgsmacht?

De film Kenau gaat over de weduwe Hasselaer, een strijdbare vrouw die de wapens oppakt na het verlies van haar jongste dochter. Ze vecht tegen het Spaanse leger. Een dappere vrouw dus en één van de weinige vrouwen die een vechtend bestaan heeft. 

Weinig vrouwen
Volgens Gielt Algra, die onderzoek deed naar vrouwen in de krijgsmacht zijn er ook nu nog weinig vrouwen bij de krijgsmacht te vinden. De laatste jaren is tussen de 7 en de 9 procent van het personeel bij defensie vrouw. 

"Maar het is pas in de laatste tien jaar dat er ook vrouwen bij de infanterie zitten", vertelt Algra. "Er zijn nog wel drie plekken waar geen vrouwen zitten: bij de commando's, bij de mariniers en in onderzeeërs."

Bekijk de trailer van de film Kenau: 

Motief: avontuur en sport
De Tweede Wereldoorlog was zeker ook een keerpunt volgens Algra. Er zijn sindsdien meer vrouwen bij Defensie gaan werken. "In eerste instantie was dat vooral in de ondersteunende functies: verzorging en logistiek."

De motieven van de vrouwen zijn ook wel wat veranderd: eerst gingen ze vooral uit emotionele of politieke motieven het leger in, nu zijn het vooral sportieve en avontuurlijke vrouwen. 

Een échte Kenau
De weduwe Hasselaer leefde in de jaren 1500, maar ook in de iets recentere geschiedenis zijn Kenau's te vinden. Truus Menger zat in de Tweede Wereldoorlog bij het verzet. In die tijd was ze bevriend met de bekende verzetsstrijder Hannie Schaft.

Samen met Schaft executeerde ze een NSB-agent, ze maakte plannen om een ander om te brengen en ze verkleedde zich als verpleegster om een verzetsstrijder te bevrijden. Een échte Kenau dus. 

Thumbnail

Verslaggever Sander Paulus zocht Truus Menger op. "Ik denk dat ik toch anders was", zei ze tegen hem. Bekijk hieronder het verslag:

Bron: EditieNL