EditieNL

Internationale hits op z'n Hollands: top of flop?

12 maart 2014 14:45 Aangepast: 17 maart 2014 16:17

'Because I'm happyyyyyyy…' Wie kan het nummer van Pharrell Williams niet meezingen? Maar om dat meezingen nog net iets makkelijker te maken, is er nu ook een Nederlandse versie van het nummer opgenomen. 'Want ik heb iiiiiiets…' Top of flop?

Het vernederlandsen van internationale tophits is een initiatief van radiostation 100% NL. Nederlandse artiesten nemen een eigen versie op van een bekende Engelse meezinghit, speciaal om te draaien op 100% NL.

Kromme tekst
"Soms is een nummer zo lekker dat je je mond niet kan houden en wat is er dan leuker dan in het Nederlands meezingen," zegt Ronald Sebök, music-director van 100% NL. "We gebruiken nummers die heel bekend zijn, zoals Timber van Kesha en Pitbull en Hey Brother van Avici."

Het vertalen van een liedje lijkt misschien simpel, maar in het Nederlands klinkt zo'n songtekst al snel krom. "Het is heel lastig de essentie van een nummer vast te houden", zegt Blanka Pesja, docent tekst aan het Conservatorium Amsterdam. "Subtiliteit en finesse verdwijnen vaak in een vertaling."

Niet letterlijk
De vertalingen op 100% NL zijn dan ook niet letterlijk, zegt Sebök. "Dat wordt altijd komisch en dat is niet de bedoeling." De artiesten schrijven echt een eigen tekst op de bekende melodie.  Zanger Charly Luske was als eerste aan de beurt en nam het nummer Happy van Pharrell Williams onder handen.

Het resultaat: 'Ik heb iets'. En hoe dat klinkt, hoor je hieronder. Wat vind jij: top of flop?

`