Ga naar de inhoud
EditieNL

Geveld door de griep, wat slik je dan?

Beeld © Thinkstock

Grote kans dat ook in jouw omgeving mensen nog steeds aan het snotteren, proesten en kuchen zijn. Drogisterijen springen hier gretig op in door anti-griepmiddeltjes in rijen op te stellen. Toch is er eigenlijk maar één middel dat je in huis hoeft te hebben.

En dat is gouwe ouwe paracetamol. Geen pilletjes met extra cafeïne, vitaminen of drankjes met fruitextracten, een strip met die bittere witte tabletten is de beste pijnbestrijder bij griep. 

Cafeïne

"Als huisarts adviseer ik toch vooral paracetamol als pijnstilling", zegt huisarts Job Nievaart. "Toegevoegde stoffen halen vaak weinig uit. Zo zit in sommige anti-koortsmedicijnen cafeïne, maar de werkzaamheid tegen koorts is daar niet van bewezen."

En die populaire roze pilletjes, ibuprofen? Dat middel is inderdaad sterker dan paracetamol, maar ook slechter voor je lichaam. Met name ouderen kunnen maagklachten krijgen als ze (veel) ibuprofen slikken.

Opruimen

Apotheker Annemieke Horikx sluit zich aan bij Nievaart. "Als je griep hebt is slapen het beste dat je kunt doen. Natuurlijk, als je heel hoge koorts hebt, moet je daar iets aan doen."

"Maar je moet je afvragen, als je niet tot een risicogroep behoort, of je je lichaam er verder mee helpt als je paracetamol slikt bij 39 graden koorts. Griep is wel een virus dat moet worden opgeruimd door je lichaam."

Illusie

Middeltjes waar bijvoorbeeld cafeïne aan is toegevoegd bieden weinig extra, meent Horikx. "Bij middeltjes met vitamine C en een sinaasappelsmaakje is het met name illusie dat je koopt." Als is het ook weer niet zo dat je er slechter van wordt als je dat slikt.

Het idee dat de griepgolf eindeloos is dit jaar, valt in werkelijkheid overigens best mee. Vergeleken met vorig jaar kent de griepepidemie nu zeker weer een piek. Als we naar het seizoen daarvóór kijken, 2014/2015, dan kan het nog een stuk erger.

Bekijk de reportage hier: