Natuurlijke doping

Gevaarlijke hype: bietensap

11 april 2014 13:06 Aangepast: 14 april 2014 15:44

Kijk niet raar op als veel renners met rode mondhoeken rondlopen, want bietensap als natuurlijke doping is de nieuwe hype. Het Voedingscentrum is er niet blij mee.

Afgelopen zondag gingen 13.500 lopers van start bij de marathon van Rotterdam. Zelfs voor de best getrainde loper is 42 kilometer een aanslag op zijn lijf. Een extraatje om je uithoudingsvermogen te verbeteren is dan ook geen overbodige luxe.

De laatste tijd grijpen veel sporters naar bietensap. Ze zweren bij het rode groentesapje.

Kankerverwekkend
Maar volgens het Voedingscentrum is het hartstikke slecht voor je.  In verschillende groentes zit nitraat. Maar in bietensap zit bovengemiddeld veel. "Dat wordt in je lichaam omgezet in nitriet", zegt Stephan Peters van het Voedingscentrum.

Geen beste zaak, want een teveel aan nitriet is kankerverwekkend. "Wie een lange tijd bietensap drinkt, overschrijdt iedere dag de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en dat is niet gezond." Volgens Stephan mag je maximaal twee keer in de week nitraatrijke groente eten.

Kan geen kwaad toch?
Een quotum dat marathonloper Imo Muller van Runnersworld ruimschoots overschrijdt. Hij gelooft niet dat bietensap veel kwaad kan. "Nitriet zorgt ervoor dat je bloedvaten meer open gaan staan en je meer zuurstof in je lijf hebt. Daardoor kun je makkelijk lopen."

Een loper begint meestal zes dagen voor een wedstrijd met een bietensapkuur. Zo’n sapje drink je ’s ochtends op een lege maag. Imo: "Echt lekker ontbijten is het niet, maar je went aan de smaak. Sommige mensen krijgen wel last van hun darmen en een hele actieve stoelgang is natuurlijk niet handig als je 42 kilometer gaat hardlopen."

Hype
Alleen maar bietensap drinken is volgens oud-marathonloper Gerard Nijboer vragen om problemen. "Ja, ik drink ook weleens bietensap. Dat doe ik alleen niet in zo'n kuurtje, zoals nu een hype is. Als je gezond bent, goed traint en gevarieerd eet, ben je op je best."

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore