EditieNL

Hond Jaymes werd vergiftigd door drugs: wat moet je dan doen?

22 februari 2017 17:02 Aangepast: 22 februari 2017 17:41
Archieffoto. Beeld © Getty

Een hondeneigenaar in Utrecht schrok zich vorige week kapot. Zijn hond Jaymes was verstijfd, doodsbang en had een vreemde blik in zijn ogen. Het dier had waarschijnlijk drugs op. Wat moet je doen als jouw huisdier zoiets overkomt?

Roy van Dijk uit Utrecht was in paniek. Hij zag zijn hond Jaymes veranderen in een angstig dier dat anders uit zijn ogen keek. Aan De Utrechtse Internet Courant vertelt hij hoe hij zich naar de dierenarts spoedde. Daar kwam de diagnose: Jaymes had waarschijnlijk drugs op. Zijn baasje denkt dat de viervoeter uitwerpselen van een junkie had gegeten tijdens een wandeling door de stad.

Baasje in paniek

'Drugsintoxicatie' komt vooral voor bij honden, en soms bij katten, weet Joris Robben. Hij werkt als dierenarts bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht, waar ze, samen met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) ongeveer 50 meldingen per jaar krijgen over dieren die drugs op hebben.

Hoe zoiets kan gebeuren? Drugsafval van junks in het park, of: rondslingerende pilletjes van het baasje zélf. 60 procent van de meldingen die het NVIC binnenkrijgt over vergiftigde honden, gaat over cannabis. "Honden vinden een spacecake kennelijk lekker ruiken. Als die op tafel staat, kunnen ze er niet altijd vanaf blijven... En dieren hebben niet altijd door wat goed en niet goed voor hen is."

Baasjes zijn vaak in paniek, omdat er vage symptomen ontstaan als een dier drugs op heeft, weet Robben. De verdovende middelen doen iets met onze hersenen, en dat geldt dus óók voor dieren. "Je ziet hun gedrag vaak veranderen. De één wordt heel rustig, sloom, of komt in een haast comateuze toestand terecht. Andere honden worden juist hyper. En we hebben ook weleens honden gehad die zó agressief en vals werden, dat we ze alleen in een hok konden doen om ze te bestuderen." Soms overlijdt een dier aan drugsvergiftiging.  

'Je kunt het niet uitleggen'

Lichamelijke symptomen kunnen zijn: diarree, braken, toevallen, epileptische aanvallen, trillende spieren. Een tegengif is er vaak niet. "Het is een kwestie van het dier een roesje geven, zodat het de tijd door kan komen. Het is heel zielig: je kunt aan zo'n beest niet uitleggen wat er aan de hand is." Hond Jaymes moest een tijdje in de kliniek aan een infuus uitrusten, maar is inmiddels thuis, gezond en wel.

Het is volgens Robben belangrijk om naar een dierenarts te gaan. "Als je niets doet, kan het dier nog meer in paniek raken. Bovendien, als er nog geen symptomen zijn maar wel vermoedens dat het dier drugs op heeft, kan de dierenarts de hond of kat laten braken."

Als een hond een vergiftiging overleeft, dan is er vaak geen blijvende schade. "Maar heel af en toe krijgen we te horen van een baasje dat het karakter van zijn hond tóch is veranderd."

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore