EditieNL

Waterijsje vermindert pijn na operatie: '25 procent had minder medicijnen nodig'

17 augustus 2017 11:32 Aangepast: 13 november 2017 13:32
Waterijsjes zijn niet alleen lekker Beeld © RV

Een waterijsje is niet alleen lekker, maar vermindert ook de behoefte aan pijnstillers na een operatie, blijkt uit onderzoek. De positieve effecten van het waterijsje gaan verder dan alleen een lekkere smaak.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzocht het effect van waterijsjes op honderd patiënten die een galblaasoperatie hebben gehad. De ene helft kreeg een waterijsje na de operatie en de andere helft niet. 

Aanzienlijke afname

"Van degene met een ijsje had 25 procent minder behoefte aan pijnstillers", vertelt Marieke Niesters, onderzoeker aan het LUMC. "Dat is een aanzienlijke afname."

"Mensen vinden het leuk en lekker", gaat Niesters verder. Volgens haar wordt ook de pijn erdoor verlicht. "Er zit suiker in het ijsje en daardoor komt er endorfine vrij. Dat zorgt ervoor dat er minder pijn wordt ervaren."

'O wat lekker!' 

Andere ziekenhuizen werken al jaren met waterijsjes voor patiënten, waaronder Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. Atie van der Scheur, die op de recovery afdeling in dat ziekenhuis werkt, ziet haar patiënten duidelijk opknappen na een ijsje.

"'O wat lekker!', zeggen ze vaak. Ze worden er positiever door", vertelt Van der Scheur. "Door een ijsje voelen mensen zich net even weer wat meer mens."

Vrieslollies

Of er een verschil is tussen een Raket-ijsje of een Calippo is nog te vroeg om te zeggen. De door het LUMC onderzochte patiënten hebben allemaal hetzelfde soort waterijsje gekregen. "Ze hebben vrieslollies gekregen, die ontdooid in de supermarkt liggen", zegt Niesters.

Het LUMC is van plan om het onderzoek binnenkort voort te zetten. Zo gaat het centrum onder andere onderzoeken of het positieve effect van de waterijsjes ook voor patiënten geldt die een andere operaties hebben gehad.

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`