EditieNL

Vrouwelijke piloten in een mannenwereld: 'Met lief kijken kom je echt niet binnen'

15 december 2016 16:39 Aangepast: 29 juli 2017 11:30
Ter illustratie Beeld © iStock

Als je met het vliegtuig op vakantie gaat is de kans groot dat de piloot een man is. Maar als het aan Easyjet ligt verandert dat snel: over een paar jaar moet twintig procent van de aspirant-piloten bij hen vrouw zijn. Want vliegen is op dit moment nog echt een mannenwereld.

"Wereldwijd is op dit moment slechts drie procent van de piloten vrouw, dat is een heel laag aantal", zegt Wouter Dittrich van Easyjet. Hij legt uit dat Easyjet vorig jaar al met een aantal initiatieven is begonnen om meer vrouwen binnen te halen in hun opleiding, en daar gaan ze mee door. In eerste instantie was hun doel om in de opleiding twaalf procent vrouw te hebben, maar nu hebben ze dat verhoogd naar twintig procent. 

"Significant minder vrouwen melden zich aan", zegt Dittrich. "In principe zijn mannen en vrouwen net zo geschikt, dus zo'n scheve verhouding is onnodig. Een gezonde mix tussen mannen en vrouwen is perfect."

Gelijk trekken

Thumbnail

Anne Klein-Haneveld (22) heeft de pilotenopleiding doorlopen, en gaat binnenkort beginnen als piloot. Zij is enthousiast over het initiatief van Easyjet. "Ik vind het hartstikke goed dat ze dit doen", zegt ze. "Zo wordt het aantal mannen en vrouwen een beetje gelijk getrokken". Tijdens haar opleiding zat ze met drie vrouwen in een klas van zestig leerlingen.

Doordat veel luchtvaartmaatschappijen graag vrouwen willen, heeft Anne wel eens het idee dat mensen denken dat het voor haar heel makkelijk is. "Af en toe wordt er naar ons gekeken alsof we het allemaal wel voor elkaar hebben", zegt ze. "Alsof we binnen worden gelaten als we lief kijken. Maar wij moeten ons ook gewoon bewijzen."

Op dit moment is Anne vooral heel blij dat ze binnenkort aan de slag kan als piloot. "Ik heb één droom, en dat is piloot worden. Ik wil de rest van mijn leven niks anders meer." Dat gevoel heeft ze al sinds ze als kind voor het eerst vloog. Vooral de sfeer en het gevoel van vliegen vindt ze fantastisch. "Ik vind het heel spannend, maar heb er enorm veel zin in."

Bekijk hier de video:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore