EditieNL

Laat je niet afpersen door de slowjuicer

07 juli 2014 12:45 Aangepast: 07 juli 2014 19:05

Denk je gezond bezig te zijn met je verse jus uit de sapcentrifuge, is het weer niet goed. Want, met de slowjuicer haal je pas echt alle vitaminen en mineralen uit je groente en fruit, zeggen gezondheidsgoeroes. Maar is het nu echt zoveel beter?

Het woord zegt het al: een slowjuicer neemt de tijd voor het persen. En momenteel is-ie helemaal hip en happening onder sapfanaten.

Het apparaat werkt net als een gehaktmolen: een wormwiel dwingt het persmateriaal in een steeds kleinere ruimte. Hierdoor kan het sap onttrekken aan producten die helemaal niet zo sappig lijken te zijn, zoals bijvoorbeeld tarwegras.

Goedkoop zijn de trage persers niet. Ze kosten tussen de 250 en 1200 euro.

Oxideren
Eigenaar van Tarwegraskoning, Auke Attema benoemt de voordelen: "Bij een sapcentrifuge wordt het sap naar buiten geslingerd, waardoor het in aanraking komt met zuurstof. Hierdoor zijn de vitamines door het oxideren al voor 80 procent verteerd als je ze opdrinkt." En de vitamines zijn volgens Attema juist zo belangrijk voor je lichaam.

Nog een voordeel van de slowjuicer ten opzichte van een sapcentrifuge: de enzymen blijven heel. "Die zijn belangrijk voor de verteringsprocessen in je lichaam."

Suikeroverschot
Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan vindt de slowjuicer weinig meerwaarde hebben. "Enzymen moeten sowieso stevig kapot gemaakt worden en het maakt niet zoveel uit of je lichaam of de sapcentrifuge dit doet."

Ook het verloren gaan van een aantal vitamines is niet erg. "Het lichaam van de gemiddelde Nederlander heeft geen vitamine C tekort. Het verschil tussen een slowjuicer en sapcentrifuge is dus eigenlijk onbelangrijk."

ZIE OOK: Recept voor het lekkerste detoxsapje

Het echte probleem zit volgens Katan in het hoge aantal suikers dat mensen binnenkrijgen met sapjes. "In het sap van zes sinaasappels zit evenveel suiker als in een fles cola, en nadat je zo’n sapje hebt gedronken, plas je de vitamines weer uit. Drink liever water!"

Ga gewoon kauwen
Bioloog Midas Dekkers sluit zich hier volledig bij aan en vindt de hele sapjesrage onzinnig. "Je haalt drie goede dingen uit de groente en fruit: vitamines, mineralen en vezels. Door die sapjes gaan alle vezels verloren. Doodzonde, want die zijn belangrijk voor de darmwerking."

Zowel Dekkers als Katan zijn voorstanders van kauwen op je voedsel. Dat is niet alleen beter voor je lichaam, maar ook voor je portemonnee. Dekkers: "Eet de groente en fruit gewoon zo op. Dat scheelt je een dure en lawaaierige machine."

 

utoplay=false/live=true' webkitallowfullscreen='' width='100%'>

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`