Ga naar de inhoud
EditieNL

Oranje zen door yoga

Arjen Robben doet een yoga-oefening

Bij een warming-up van het Nederlands elftal verwacht je gehol en gedribbel. Maar niets is minder waar. Louis van Gaal laat zijn jongens met de zonnegroet beginnen. Is dit de gouden sleutel tot de finale?

Niet alleen de fysieke fitheid van onze Oranje-jongens valt dit WK op. Ook mentaal lijken de voetballeeuwen het goed op orde te hebben. Het zou zo maar eens kunnen dat yoga daar een rol in speelt.

Innovatie
Een groeiend aantal topsporters integreert yoga in hun trainingsroutine. En nu dus ook het Nederlands elftal. "Van Gaal is een hele innovatieve coach en zet allerlei nieuwe elementen in om het beste uit zijn team te halen", zegt fysiotherapeut en manueel therapeut Sander Schouwstra bij IBIS.

Tijdens de warming-up zie je het Nederlands elftal verschillende asana’s doen. En voor het begin van de wedstrijd schudden ze de spanning van zich af met een zonnegroet. Schouwstra: "Het Nederlands elftal is fysiek heel sterk, maar ze moeten een goede balans vinden tussen lichaam en geest. Yoga helpt met het vinden van de juiste focus op de wedstrijd."

De zonnegroet

12 asanas posities

Thumbnail

Je MOET ontspannen
Traditioneel is de aanpak van Van Gaal zeker niet. Schouwstra: "Vroeger was yoga bij voetbal als vloeken in de kerk. Spelers waren toch niet gek? Dat zweverige gedoe hadden ze niet nodig." Maar Van Gaal haalt alles uit de kast om zijn spelers te laten ontspannen. Daar hoort ook bij dat de kinderen van spelers na de wedstrijd op het veld mogen.

"Hoe cruciaal ontspanning is, zie je in de wedstrijd Brazilië – Duitsland. De Brazilianen voelden een stuk meer druk en spanning dan de Duitsers. En kijk hoe dat afgelopen is."