EditieNL

Failliete vlucht bestaat niet

14 juli 2014 16:38 Aangepast: 14 juli 2014 19:32

Sites als Cheaptickets.nl bieden de optie om je te beschermen tegen een faillissement van de vliegmaatschappij. Vooral jongeren maken er gretig gebruik van. Verstandig of weggegooid geld?

Zat je eerst al te dubben over het afsluiten van een annuleringsverzekering, moet je nu ook nog eens gaan nadenken over een eventueel faillissement van je vliegmaatschappij. Want bij boekingssites als Cheaptickets.nl vragen ze of je je tegen dit risico wilt verzekeren. 

De kans dat dat gebeurt is nihil, maar dat maakt de mensen die een ticket boeken niets uit. Volgens Cheaptickets sluit bijna een kwart méér Nederlanders deze zomer een vliegticketgarantie af in vergelijking met 2013. 

Bangmakerij
De Consumentenbond maakt zich boos over dit soort garantieverzekeringen. "Je hebt dit echt niet nodig", zegt Sandra de Jong van de Consumentenbond. "Vliegtuigmaatschappijen die op omvallen staan, zijn bekend bij de ticketverkopers, en die mogen dan helemaal geen tickets verkopen. Of ze moeten melden dat er een risico aan zit."

Verre bestemmingen

Vooral jongeren (18 tot 25 jaar) dekken zich in tegen allerlei financiële risico's, zoals een faillissement van een vliegmaatschappij. Het meest wordt een vliegticketgarantie afgesloten voor:

1. Nepal        
2. Filipijnen        
3. Sri Lanka        
4. Nieuw-Zeeland    
5. Suriname        

Een beetje indekken
Wanneer kan zo'n faillissementsverzekering wel nuttig zijn? De Jong: "Stel dat je eersteklastickets boekt voor acht personen met een onbekende vliegmaatschappij in Zuid Amerika, dan kun je jezelf misschien een beetje indekken." Voor de gewone vluchten van de bekende vliegmaatschappijen zoals Arke of KLM is zo’n verzekering overbodig. De Jong: "Dit is typisch een voorbeeld van geldklopperij."

Het kan raar lopen
Ondanks de kritiek van de Consumentenbond blijft Cheaptickets klanten adviseren zo’n verzekering af te sluiten. "De laatste jaren zijn verschillende vliegmaatschappijen failliet gegaan. Ook maatschappijen waarvan niemand het had zien aankomen, zoals de OAD Groep', zegt Maaike Kammerman, 'brand manager' bij Cheaptickets.nl. "Dan is het belangrijk dat je hiervoor via een vliegticketgarantie verzekerd bent."

Failliete maatschappijen

Vorig jaar ging de OAD groep failliet. Een jaar eerder gingen de Spaanse maatschappij Spanair en de Hongaarse maatschappij Malev kopje onder.

  • Oad Groep (2013)
  • Spanair (2012)
  • Malev (2012)

Bron: cheaptickets.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore