EditieNL

Heidi kookt voor haar buurvrouw: 'In het begin nam ze het eten met tranen in haar ogen aan'

07 maart 2017 09:28 Aangepast: 07 maart 2017 15:53
Buurvrouw Jolanda (links) en Heidi. Beeld © Heidi Martina Zwakenberg

Als je eten overhoudt, ben je waarschijnlijk vaak geneigd het weg te gooien, maar daar moet Heidi Zwakenberg niet aan denken. Zo'n vijf dagen per week bewaart ze een warme maaltijd voor haar buurvrouw Jolanda Coppens.

Vorige zomer trok Jolanda in het huis naast dat van Heidi en haar man in Deventer. Al gauw had Heidi in de gaten dat het niet zo goed ging met de gezondheid van haar buurvrouw. Warm eten maken kon ze niet en Heidi besloot haar te helpen.

Het begon heel langzaam: zo nu en dan als Heidi wat eten over had, vroeg ze aan Jolanda of zij het misschien wilde hebben. Tegenwoordig maakt Heidi ongeveer vijf warme maaltijden per week voor Jolanda. "Aan de linkerkant van mijn huis staat de prullenbak en aan de rechterkant heb ik mijn buurvrouw. Dan gooi ik het toch niet weg", vertelt ze aan Editie NL.

Elkaar helpen

Aan De Stentor liet Heidi al weten het heel gewoon te vinden dat mensen elkaar helpen. "Jolanda krijgt maar 50 euro per week. Ze heeft een hond en moet ook gewoon wat shag kunnen roken. Dan is 50 euro veel te weinig als je daar ook nog eten van moet koken", vertelt Heidi. "Ik ben hier geboren, in deze straat. Vroeger hielp hier iedereen elkaar. Als de ene buurvrouw iets niet had, dan had de ander het wel."

"In het begin nam Jolanda weleens met tranen in haar ogen het eten aan. Ze zou nog blij zijn als ik haar een boterham met kaas geef", zegt Heidi. Gelukkig is Jolanda geen moeilijke eter, want Heidi kookt gewoon waar ze zelf trek in heeft. 

Inspiratie

Dat het tegenwoordig niet vanzelfsprekend is om anderen te helpen, vindt Heidi bizar. "Er zijn wel van die 'weggeefhoekjes' op Facebook, maar vaak durven mensen daar niet op te reageren of hebben ze geen vervoer", vertelt ze. Met haar verhaal hoopt ze meer mensen te inspireren hetzelfde te doen.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore