EditieNL

Huidspecialisten waarschuwen voor peel-off-masker met lijm: 'Trekt beschermlaag van je huid'

07 maart 2017 13:14 Aangepast: 07 maart 2017 18:42
Ook deze Charlotte heeft wat moeite met het masker. Beeld © YouTube

Je ziet ze veel voorbij komen op Facebook en Instagram: filmpjes van zwarte gezichtsmaskers, die alle mee-eters uit je huid zouden trekken. Maar huidspecialisten waarschuwen voor de maskers, omdat ze meer schade aanrichten dan goed doen.

Honderdduizenden mensen zagen de video van de Amerikaanse Tiff, die op haar YouTube-account een peel-off-masker uitprobeert. Ze heeft het masker online gekocht en wil weten of het inderdaad voor een zachtere huid zorgt. Maar dat loopt iets anders dan gedacht: Tiff moet keihard trekken om het houtskoolmasker van haar gezicht af te trekken en lijdt duidelijk pijn, tot hilariteit van de mensen die het filmpje bekijken en massaal delen.

Video van Tiff en het masker

Lijm en Norit

Het is een van de vele filmpjes die de afgelopen maanden online verschenen. Vaak zijn de beelden iets minder pijnlijk, en volgens Serena Verbon van Beautylab is het een enorme trend. "Ik kom net zelf terug uit Tokio en je ziet wel dat mensen in Aziatische landen, als het over beauty gaat, enorm bezig zijn met het verwijderen van mee-eters ", vertelt ze.

De maskers zijn overal op internet te koop maar zijn ook zelf te maken. Ook Verbon deelde een handleiding voor het masker, gemaakt van lijm en Norit, een diarree-remmer. De kool in Norit geeft het masker de zwarte kleur en zou talg uit de huid onttrekken, terwijl de lijm alles wegtrekt. "Het is wel belangrijk om daarvoor hobbylijm te gebruiken, dat kan geen kwaad op je gezicht", zegt Verbon.

Beschermlaag verdwijnt

Daar zijn huidspecialisten het niet mee eens. "De beschermlaag van je huid is erg dun en dat trek je er met zo'n masker zo vanaf. Dat betekent dat je huid na zo'n masker veel gevoeliger is voor bacteriën en infecties", waarschuwt dermatoloog Menno Gaastra.

Die infecties kunnen juist leiden tot meer puistjes, en ook het idee dat de maskers mee-eters zouden tegengaan, is volgens Gaastra onzin. "Die zitten namelijk veel te diep. Je trekt wel stukjes talg eruit en het zijn vooral heel veel huidschilfers en donshaartjes die je ziet als het masker er af is."

Feestje

Hij raadt mensen dan ook af om de maskers te gebruiken. Al hoef je na eenmalig gebruik niet direct bang te zijn voor blijvende schade. "Maar wees voorzichtig als je dit vaker wilt gebruiken. Je trekt ook allemaal dingen mee die juist een beschermfunctie hebben voor de huid, terwijl de echte mee-eters er nog gewoon in zitten."

Serena is wel enthousiast over de maskers, maar ook zij raadt aan het met mate te gebruiken. "Gebruik het niet te vaak, want het trekt de wanden van je poriën wat groter. Maar als je een keer een feestje hebt, is het ideaal."

Bekijk de video hier:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore