EditieNL

Techniek spreekt meisjes nog steeds niet aan: 'We willen een rolmodel, geen nerd'

07 maart 2017 15:45 Aangepast: 11 april 2018 16:30
Beeld © iStock

Technische opleidingen zitten nog altijd vol met jongens. Meisjes hebben gewoon minder interesse in techniek en stoppen meestal al op 14-jarige leeftijd met het vak. Volgens experts komt dat omdat er een gebrek is aan vrouwelijke rolmodellen.

Microsoft Nederland heeft onderzoek gedaan naar de interesse in techniek bij meisjes. Zij hebben samen met Professor Martin W. Bauer onderzoek gedaan bij 11.500 Europese meisjes en jonge vrouwen.

Haakt af

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse meisjes interesse beginnen te krijgen voor techniek wanneer ze 11 jaar zijn. Die belangstelling is echter alweer wegeëbt wanneer ze 14 zijn, een stuk eerder dan andere Europese meisjes. Ook zijn Nederlandse meisjes negatiever over hun eigen bèta-vaardigheden.

Dat is terug te zien in de technische sector. Zo werkt maar 30 procent van de Nederlandse vrouwen in de STEM-sector (wetenschap, technologie, bouwkunde en wiskunde). En als we leeftijd buiten beschouwing nemen, is maar 13 procent vrouw werkzaam in de ICT.

Rolmodel

Dit komt omdat vrouwen een vertekend beeld hebben van het vak, zo vindt Vivianne Bendermacher, van Techionista, een website die zich sterk maakt voor het motiveren van vrouwen via technologie. "Als ik aan meisjes vraag of ze in de techniek willen werken, kijken ze me vies aan. Maar wanneer ik vraag of ze bij Instagram willen werken beginnen ze te stralen," zegt Bendermacher.

De oplossing ligt volgens Bendermacher in het vinden van een rolmodel die meisjes motiveert. Die zijn er wel, maar zijn nog niet echt zichtbaar. "Een rolmodel voor vrouwen in de techniek moet benaderbaar zijn, geen nerd. Het moet een meisje zijn dat enthousiasme kan brengen, ik ben een beetje klaar met dat slachtofferschap."

Huidige rolmodellen

"Toch zijn er al een aantal rolmodellen waar meisjes naar op kunnen kijken," vertelt Bendermacher. "Zo heb je Susan Wojciki, de CEO van Youtube. Of Sheryl Sandberg, de COO van Facebook. Maar ook Simone Giertz is erg leuk. Zij maakt 'crappy robots'. Op haar Youtube kanaal kan je veel van haar zien."

"En natuurlijk Ada Lovelace, de allereerste vrouwelijke programmeur!" gaat Bendermacher enthousiast verder. "Zij schreef volgens vele het allereerste computer programma."

Microsoft heeft het onderzoek gedaan om inzicht te brengen in vrouwen in de technische sector. Zij hopen dat ze meer vrouwen kunnen aanspreken om de STEM-sector in te gaan en zo meer rolmodellen in de techniek te krijgen.

Bekijk de video hier:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van