EditieNL

Neushoorn die in Frankrijk werd afgeslacht is geboren in Nederland

07 maart 2017 18:00 Aangepast: 08 maart 2017 13:43
Vince werd geboren in Burgers Zoo. Beeld © ANP

In een Franse dierentuin is een witte neushoorn doodgeschoten door stropers. Volgens Franse media hebben ze het dier achtergelaten en zijn hoorn afgezaagd en meegenomen. De neushoorn is geboren in Burgers' Zoo in Arnhem.

De stropers braken in de nacht van maandag op dinsdag in bij de dierentuin in Thiory, in het westen van Frankrijk. Ze doodden de 4-jarige neushoorn Vince met drie schoten door de kop en gebruikten een kettingzaag om zijn hoorn van zijn kop te halen.

Lugubere vondst

In het verblijf zaten ook nog twee andere neushoorns, maar die zijn in leven gelaten. Zij zijn in veiligheid gebracht, voor het geval de stropers terugkomen. Waarschijnlijk hadden de stropers geen tijd meer om ook hen van hun hoorn te ontdoen. Pas om negen uur dinsdagochtend deden verzorgers de lugubere vondst, toen ze het neushoornverblijf binnenkwamen.

Neushoorn Vince woonde sinds 2015 in de Franse zoo, en was een van de grote attracties in het Afrikaanse themapark binnen de dierentuin. De witte neushoorn is in 2012 geboren in Nederland, in het Arnhemse Burgers' Zoo. De dierentuin geschokt op de dood van 'hun' Vince. "Afschuwelijk, iedereen hier is in shock", zegt parkmanager Wineke Schoo. "Het is sowieso vreselijk wanneer er een neushoorn wordt gedood, maar het feit dat hij hier is geboren maakt het extra gevoelig."

Beveiliging

Naar verluidt is het de eerste keer dat er een neushoorn in een Europese dierentuin wordt gedood om zijn hoorn. Wel waren musea eerder het doelwit, daar braken dieven in om de opgestelde stukken hoorn mee te nemen.

Schoo vertelt dat er naar aanleiding van deze roven wel overleg is geweest tussen dierentuinen. Aanleiding voor betere beveiliging van de zes witte neushoorns in Burgers' Zoo ziet ze echter niet. "De neushoorns hebben een vrij nieuw hok, dat zichtbaar en onzichtbaar beveiligd is. Maar je kunt niet alles doen: je kunt het als een kluis beveiligen, maar zolang de waarde erin groot genoeg is vinden stropers altijd wel een manier om binnen te komen."

Geneesmiddel

De hoorn van neushoorns brengt zo'n 30.000 tot 40.000 euro op, waardoor ze erg geliefd zijn bij stropers. De hoorns worden verkocht in Azië, waar ze volgens de traditionele geneeskunde een helende werking zouden hebben in geval van ziektes en impotentie. In het wild leven er nog ongeveer 20.000 witte neushoorns, een aantal dat door stroping flink afneemt.

Editie NL/Sophie Moerman

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`