Alle feiten en fabels op een rij

Hoe word je sneller bruin? Alle feiten en fabels op een rij

31 juli 2014 15:00 Aangepast: 31 juli 2014 19:10
Beeld © ANP

<p>Word je sneller bruin op het strand of in het park? Kan zonnebrandcrème over de datum raken? En welke factor is het beste? Editie NL ontmaskert alle feiten en fabels over bruin worden.</p>

Thumbnail

In de nieuwe zomerrubriek Editie Prikt Door gaan we op zoek naar de feiten achter fabels. De eerste aflevering staat in het teken van de zon. Dermatoloog Menno Gaastra en Huib van Heest (Platform Verantwoord Zonnen) prikken fabels door en geven antwoord op vragen van kijkers: 

Is het waar dat je sneller bruin wordt in de buurt van water dan bijvoorbeeld in het park?
"Ja, dat is waar. Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water. Pas dus op. De kans op huidziektes, zoals als huidkanker, wordt vergroot als je dicht bij of op het water zont."
 
Kun je bruin worden achter glas?
"Nee, je wordt bruin van uva-licht. Glas houdt dat licht tegen. Je kunt dus niet bruin worden als je achter glas zit."
 
Ik verbrand nooit, dus hoef ik niet te smeren. Onzin of niet?
"De een heeft een donkere huid, de ander een lichte(re) huid. Mensen met een donkere huid verbranden minder snel omdat ze natuurlijk beter beschermd zijn. Dat betekent niet dat ze niet kunnen verbranden, maar dat het langer duurt voordat ze zouden verbranden. Als je huidtype 50 hebt (echt een donkere huid) betekent dat niet dat je je niet hoeft in te smeren."
 
Kan zonnebrand over de datum kan raken?
"Ja. Zonnebrand is een seizoensgebonden product. Omdat het vaak in de zon ligt, werkt het na ruim een jaar niet meer. Ik raad aan om dan een nieuwe fles te kopen."
 
Maakt het uit of ik een goedkoop of duur merk zonnebrand koop?
"Qua zonnebescherming zal het niet uitmaken. Elk merk moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, dus werken die verschillende crèmes redelijk hetzelfde. Wat wel kan zijn is dat duurdere merken meer stoffen bevatten die ook dingen voor je huid doen, qua hydratie bijvoorbeeld."
 
Mag je dan onbeschermd in de zon?
"Even onbeschermd in de zon zitten is juist goed. Dan neem je namelijk vitamine D op en dat is goed voor bijvoorbeeld je botopbouw."
 
Kan ik van mijn huidtype afleiden welke factor ik moet smeren?
"Nee, volwassenen moeten eigenlijk altijd met factor 30 smeren en kinderen met factor 50.
 
Moet ik met een lagere factor ook vaker smeren?
"Zowel bij een lage als hoge factor moet je evenveel smeren. Een factor is een zeef. Je hebt een zeef met grote mazen en een zeef met kleine mazen. Bij een lage factor ben je minder goed beschermd. Daarom is 30 het beste, want dat laat ook de UVB straling door, waardoor je dus wel bruin wordt, maar ook goed beschermd bent. Factor 50 zet alles dicht, waardoor je ook de positieve aspecten buiten houdt."
 
Kan ik de hele dag in de zon blijven, als ik maar ingesmeerd ben?
"Nee, je moet na een klein uurtje uit de zon. Langer zonnen is schadelijk voor je huid. 

RTL Nieuws
`