EditieNL

Onderzoek: te veel suiker kan leiden tot depressie

28 juli 2017 17:00 Aangepast: 28 juli 2017 17:46
Beeld © iStock

De gemiddelde Nederlander eet bijna 43 suikerklontjes per dag terwijl dat er maar 7 zouden moeten zijn. En dat is zorgwekkend, want uit groot Europees onderzoek blijkt dat te veel suiker niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch ongezond is.

De Britse wetenschappers van University College London onderzochten (in samenwerking met o.a. de Vrije Universiteit van Amsterdam) het gebruik van suikerhoudende etenswaren en dranken onder 5000 mannen en 2000 vrouwen jonger dan 20 jaar. In dit onderzoek werden ook vragen gesteld over symptomen van depressie. 

Meer kans op depressie

Volgens het onderzoek hebben mannen met een hoge suikerconsumptie van meer dan 67 gram, (19 klontjes) 23 procent meer kans op het ontwikkelen van psychische stoornissen. Voedingswetenschapper Ingeborg Brouwer houdt zich bezig met dit onderzoek. "De relatie met slechte voeding (suikers en vetten) en depressies lijkt zeker aanwezig te zijn", bevestigt ze. Hoe dit precies kan, wordt nog onderzocht. 

Het probleem ligt volgens het Diabetes Fonds bij onwetendheid. Dit komt, volgens hen, omdat er in veel producten waarvan je het niet verwacht ook een grote hoeveelheid suiker zit. Uit onderzoek van het Diabetes Fonds bleek dat volgens 85 procent van de Nederlanders het verlagen van de hoeveelheid van suiker in producten pas echt zal helpen om minder suiker binnen te krijgen. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore