EditieNL

'Als je je kind slaat, doe het dan goed'

12 augustus 2014 15:25 Aangepast: 24 oktober 2017 17:09
Beeld © Thinkstock

Je mag een kind best een pedagogische tik geven, als het maar op de juiste manier gebeurt. Dat zeggen twee artsen. Maar hoe doe je dat dan, 'goed' je kind slaan?

Onder artsen woedt weer eens discussie over de pedagogische tik. Twee kinderartsen schrijven in Medisch Contact dat als de tik op de juiste manier wordt uitgevoerd, er eigenlijk niet zoveel mis mee is. De voorstanders, Rob Bakker en Anneke Bulk-Bunschoten, hebben een lijst opgesteld hoe je de tik juist uitvoert: 

Een pedagogische tik:

• veroorzaakt weinig pijn;
• is gecontroleerd, niet impulsief en niet uit boosheid;
• wordt alleen gebruikt bij kinderen van 2 tot 6 jaar en daarna niet meer;
• wordt altijd gevolgd door uitleg waarom;
• vindt alleen plaats in de privérelatie tussen ouder en kind;
• is alleen gemotiveerd door kindgerichte zorg en niet door oudergerichte zorg;
• wordt gebruikt na een waarschuwing, om een opdracht of time-out te bekrachtigen;
• wordt niet geïntensiveerd als deze niet werkt.

Bron: Rob Bakker en Anneke Bulk-Bunschoten​, Medisch Contact

Vier andere vertrouwensartsen van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling zijn juist pertinent tegen de tik. Ze vinden dat artsen de corrigerende tik moeten verwerpen, schrijven ze in Medisch Contact

ZIE OOK: Een pedagogische tik moet kunnen. Eens of oneens?

Hoogleraar gezondheid en cultuur Ivan Wolffers sluit zich aan bij deze groep tegenstanders. "Er zijn heel veel onderzoeken geweest over geweld bij de opvoeding. De auteurs van het opinieartikel die de tik goed vinden, beschrijven een soort laboratoriumsetting. In een reageerbuis-omgeving kun je misschien 'goed' een tik uitdelen, maar mensen zijn geen robots", aldus Wolffers. 

Wolffers is dus tegen de tik: "Omdat dat vaak gepaard gaat met boosheid kun je een kind er heel diep mee kwetsen. Je moet die boosheid mijden." En als je in een boze bui toch een tik hebt uitgedeeld, dan moet je tegen je kind zeggen dat je een fout hebt gemaakt, vindt Wolffers. "Je moet erop terugkomen en uitleggen aan je kind dat het verkeerd was wat je deed. Het belangrijkste is dat je je kind serieus neemt, dan ben je bezig met goed opvoeden."

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`