Ga naar de inhoud
Veel mensen claimen ziek te worden of stijve spieren te krijgen van de airco, maar kan dat eigenlijk wel? En is een brain freeze schadelijk voor je brein? Medische fabels ontmaskert.

Word je echt ziek van de airco? Feiten en fabels

Veel mensen claimen ziek te worden of stijve spieren te krijgen van de airco, maar kan dat eigenlijk wel? En is een brain freeze schadelijk voor je brein? Editie NL ontmaskert medische fabels.

Thumbnail

In de zomerrubriek Editie Prikt Door gaan we op zoek naar de feiten achter fabels. Deze aflevering: medische fabels in de zomer. Huisarts Job Nievaart en neuroloog Drs. E.G.M. Couturier geven antwoord op kijkersvragen en helpen de zin van de onzin te scheiden:

Ziek worden van de airco, kan dat eigenlijk?
"Je kunt niet ziek worden door de airco. Maar als je al wat bij je draagt, bijvoorbeeld verkoudheid, kan dit virus door afkoeling wel sneller worden verspreid."

"Hetzelfde geldt wanneer je van een koude aircoruimte ineens naar warme buitenlucht gaat. Je kunt daardoor niet verkouden worden. Tenzij je dus al het virus of de bacterie in je hebt, dan kun wel eerder ziek worden. Het proces wordt dus versneld. Door warmte verspreiden bacteriën zich sneller."

Krijg je stijve spieren van de airco?
"Ja, als de airco heel koud staat dan kan het wel. Maar dan moet je wel echt pal onder de blazer zitten. Het is niet zo dat je direct stijve spieren krijgt wanneer je een supermarkt met airco instapt."

Kun je hooikoorts tegengaan door honing of vaseline op je neusgaten te smeren?
"Vaseline helpt sowieso niet. Honing heel misschien. Dit heet desensibilisatie. Maar dan moet je drie jaar lang elke dag honing op je neus smeren en dan is het nog niet eens zeker of het de allergie tegengaat. Dus ik zou het niet proberen."

Werkt koriander of 'lente regenwater' tegen hooikoorts?
"Haha nee", zegt Nievaart. "Dat werkt allemaal niet. Het enige dat echt werkt zijn hooikoortsmedicijnen. Of in een donkere kelder gaan zitten, maar daar word je ook niet heel vrolijk van."

Kun je echt een brain freeze krijgen?
"Ja", zegt Couturier. "Een brain freeze ontstaat als je heel snel een koud drankje of ijsje eet. Het koude ijs komt tegen je gehemelte aan. Je gehemelte is heel dun en ligt dicht tegen de hersenen aan. Er ontstaat een te snelle afkoeling van de hersenen, hierdoor ontstaat er een reflexmatige poging van bloedvaten en zenuwen om dat te voorkomen. Het resultaat is een bloedtoename rond de hersenen, die zorgt voor plotselinge hoge druk die bekend staat als de brain freeze."

Is een brain freeze schadelijk?
"Nee, brain freeze is een natuurlijke reactie. Maar je moet het niet te vaak achter elkaar doen. Dit geldt echter voor alles. De een is er ook gevoeliger voor dan de ander. Om een brain freeze te voorkomen moet je rustiger eten. Je kunt ijs bijvoorbeeld beter eten met een lepeltje en niet je hele mond vol stoppen."