Ga naar de inhoud
EditieNL

De zoveelste achtergelaten hond gevonden: 'De baasjes zijn vaak radeloos'

De achtergelaten hond in Uitdam Beeld © Stichting dierenambulance Purmerend Facebook

Gisteravond vond de dierenambulance Purmerend een hond langs de weg. Het is een van de vele huisdieren die jaarlijks achter worden gelaten door Nederlanders. Waarom doen mensen toch zoiets?

De hond is gevonden in het dorp Uitdam in Noord-Holland. Een paar bewoners hebben het tafereel gezien, maar omdat ze zich achterin een weiland bevonden, waren ze te laat om er wat aan te doen of het kenteken te lezen. Wel hebben ze de viervoeter een paar uur opgevangen.

Impulsieve beslissing

Je zou denken dat door alle berichtgeving over 'gedumpte' huisdieren en de behulpzame alternatieven, dat dit soort zaken minder zouden voorkomen. Toch zijn er nog genoeg mensen die hun huisdier achterlaten. "Ze hebben allemaal een reden", zegt Wendy Boudewijn van politie Noord-Holland. "Het kan komen dat ze op vakantie gaan, geldgebrek of een gezinsverandering."

Als je met een van deze problemen zit, is de beste optie om het dier naar het asiel te brengen, maar ook dat is voor sommigen geen optie. "Een huisdier naar het asiel brengen, kost ook weer geld", vertelt Boudewijn. "Vaak is het achterlaten een impulsieve beslissing, uit radeloosheid. Maar niet iedereen: soms zitten er ook een paar rotte appels tussen."

Geen chip

De politie vindt het hele jaar door gedumpte dieren, evenveel tijdens de zomer. Als je ze zelf tegenkomt, kun je het beste het volgende doen: "Maak foto's van de situatie en bel de politie want dit is een misdrijf. Het valt onder dierenmishandeling."

Het vinden van de eigenaar van deze hond is een lastige zoektocht. "De hond heeft geen chip ook al is dat wel verplicht", zegt Boudewijn. De politie is dus nog steeds op zoek naar ooggetuigen of aanwijzingen. Heb jij een tip, dan kun je via deze oproep contact met ze opnemen.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: