EditieNL

Ronald lijdt aan narcolepsie: 'Soms viel ik op de fiets in slaap'

15 augustus 2017 16:25 Aangepast: 13 november 2017 09:26
Ronald (28) lijdt aan narcolepsie.

De dochter van Jochem Myjer heeft narcolepsie. Hij vertelt in het blad Linda voor het eerst over de 'heftige nachtmerries en spierverslappingen' van Limoni (8). Wat is narcolepsie eigenlijk?

Bij narcolepsie 'verslappen' patiënten bij heftige emoties, schrik of lachen. "Ze vallen dan niet echt in slaap, maar hebben plotseling verslappingen. Daardoor lijkt het alsof ze slapen", legt slaapdeskundige Hans Hamburger uit. 

Goed te behandelen

Het kan zich ook anders uiten: er zijn mensen die levensechte dromen hebben tijdens de dag. "De grens tussen wakker en slaap is dan aan het vervagen. Dat kan een enorme impact hebben op iemands leven."

Is het mogelijk om een gewoon leven te leiden als je narcolepsie hebt? "Er zijn nog geen medicijnen voor om het te genezen", vertelt Hamburger. "Het is wel goed te behandelen. Zo goed zelfs, dat het leven van patiënten weer 'normaal' wordt en er zelfs weer auto kan worden gereden." Autorijden is een activiteit waarbij het natuurlijk levensgevaarlijk is als je niet onder controle hebt wanneer je in slaap valt.

Weg vol met kerstbomen

Ronald Oosterom (28) is chauffeur en lijdt aan narcolepsie. Hij rijdt dus 'gewoon'. "Ik chauffeer gecontroleerd. Af en toe doe ik powernaps. Ik mag maar een bepaald aantal uur werken, omdat ik ben afgekeurd." Het is voor Ronald belangrijk dat hij voldoende rust heeft. "Anders krijg je van die uitputmomenten."

Op zijn 19e kreeg Ronald narcolepsie. "Mijn moeder werkt in een ziekenhuis, daardoor had ze snel door wat er aan de hand was. Binnen half jaar is de diagnose gesteld." Dat betekende niet dat hij het meteen onder controle had. "Ik het begin nam ik die rustmomenten niet, dan viel ik op de fiets in slaap. Of ik kreeg hallucinaties, dan stond de hele weg ineens vol met kerstbomen." 

'Ik maak geen grapjes meer'

Inmiddels heeft Ronald de boel dus redelijk onder controle en werkt hij zelfs. Toch heeft hij dagelijks te maken met de effecten van narcolepsie. "'s Nachts blijf je wakker tijdens het slapen, je bent dus nooit echt uitgeslapen", licht hij toe. 

Bij een verstoorde nachtrust blijft het niet. "Soms lopen droom en werkelijkheid door elkaar. Als ik op de zaak ben en even ga slapen, weet ik bijvoorbeeld niet wat echt gebeurd is." 

Zoals slaapdeskundige Hamburger al aangaf, kunnen hevige emoties een narcoleptische aanval triggeren. Ronald heeft zichzelf daarom geleerd om bepaalde emoties niet meer te krijgen. "Ik lijk daardoor terneergeslagen. Ik maak ook geen grapjes meer. Want als ik iemand voor de gek wil houden, lig ik in no time op de grond."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore