EditieNL

Maakt jouw kind seksfilmpjes? Ga er maar vanuit!

28 augustus 2014 16:20 Aangepast: 25 september 2014 16:32
Beeld © Thinkstock

Seksfilmpje van Dave Roelvink gezien? En vraag je je af of jouw kind ook seksfilmpjes maakt? Het filmpje van Dave is zeker geen uitzondering.

In de tijd van Whatsapp en Snapchat doen steeds meer jongeren aan 'sexting', het versturen van naaktfoto's via een mobieltje. Dankzij het uitgelekte seksfilmpje van Dave Roelvink, de zoon van zanger Dries Roelvink, is het weer flink in de aandacht. 

ZIE OOK: Dave Roelvink verwikkeld in seksschandaal

Seksfilmpjes maken hoort tegenwoordig bij de seksuele ontwikkeling van jongeren, zeggen deskundigen. Ze hebben immers allemaal een mobiele telefoon met camera. 
 

Seksfilmpjes versturen

  • voor de leeftijdsgroep 18-24 jarigen:
    een naaktfoto of seksfilmpje van jezelf aan iemand gestuurd: 6,3 procent van de jongens en 5,3 procent van de meisjes;
    een naaktfoto of seksfilmpje van iemand anders verstuurd: 5,7 procent van de jongens en 1,4 procent van de meisjes.

  • voor de leeftijdsgroep 12-15 jarigen:
    een naaktfoto of seksfilmpje van jezelf aan iemand gestuurd:  5 procent van de jongens en 2 procent van de meisjes;
    een naaktfoto of seksfilmpje van iemand anders verstuurd: 7 procent van de jongens en 2 procent van de meisjes.

(Bron: Rutgers WPF)

Cyberseks hoort erbij
"Cyberseks is een onderdeel geworden van het seksleven van jongeren. Het is niet meer uit den boze om voor een webcam of camera wat doen, het is onderdeel van het experimenteergedrag", zegt onderzoekster Lou Repetur van Movisie

Maar er zijn wel degelijk gevaren. "Het kan online komen. Er zijn verhalen van meisjes die daardoor zelfmoord hebben gepleegd of gezinnen die moesten verhuizen."

Sexting
Justine Pardoen van Ouders Online zag de gevaren al langer aankomen. In 2006 schreef ze er een boek over, haar onderzoek werd toen afgedaan als 'niet representatief'. "Inmiddels heeft iedereen het over sexting, dat woord bestond toen nog niet eens", zegt Pardoen.

Movisie zegt dat steeds meer jongeren weten dat er vervelende filmpjes online kunnen komen. "Eerst schaamden jongeren zich als er beelden van hen online kwamen, nu weten ze dat ze er iets aan kunnen doen." Er zijn al verschillende mensen veroordeeld voor het verspreiden van filmpjes. 

'Dat doet mijn kind niet!'
Behalve het aanpakken nadat het mis is gegaan kun je als ouders wel iets doen om het maken en verspreiden te voorkomen. "Als ouder moet je er zeker bij stilstaan. Denk niet 'dat doet mijn kind niet'", benadrukt Pardoen. 

ZIE OOK: Erotische selfies of sexting: wat moet je weten als ouder?

'Erover praten' helpt volgens Pardoen al een stuk, verbieden niet. "Je moet als ouder niets verbieden. Dus niet 'doe het niet', maar 'doe het veilig'."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore