Kinderen van Oost-Europese ouders zijn vaak al op jonge leeftijd alleen thuis. Maar is dat zo erg?

Een oppas? Nergens voor nodig

02 september 2014 16:00 Aangepast: 02 september 2014 18:53
Beeld © Thinkstock

Een oppas is te duur en vader en moeder moeten lange dagen maken om rond te kunnen komen. Kinderen van Oost-Europese ouders zijn daarom vaak al op jonge leeftijd alleen thuis. Maar is dat zo erg?

Je kinderen alleen thuislaten, veel ouders stellen dat moment het liefst uit. Want ze kunnen daardoor worden verwaarloosd, of ze doen zich pijn.... om nog maar niet te spreken over de kleine Maddy McCann die in een vakantiehuisje in Portugal lag te slapen terwijl haar ouders iets verderop zaten te eten, en van wie sindsdien elk spoor ontbreekt.

Maar kan het nou echt kwaad om een kind alleen thuis te laten? En op welke leeftijd is het dan wel verantwoord? 

Uurtje alleen thuis
Phaedra Werkhoven van J/M voor ouders snapt de angst om een kind alleen te laten niet zo goed. "Ik heb zelf vier kinderen van wie de jongste 7 jaar is. En die laat ik ook wel eens een uurtje alleen thuis als ik een boodschap ga doen. Dat gaat prima."

Volgens Werkhoven hangt het er maar net van af hoelang je een kind alleen laat, wat een kind gewend is en hoe het kind daarmee omgaat. "Ik denk eerlijk gezegd dat Nederlandse ouders er redelijk spastisch over kunnen doen. Er heerst een cultuurtje dat je er echt bovenop moet zitten. Ik laat mijn kinderen regelmatig alleen van huis naar school lopen en dan krijg ik geregeld scheve gezichten van andere ouders."

Uitproberen
"Maar het andere uiterste zie je ook: kinderen die al op zeer jonge leeftijd op straat hangen terwijl er geen ouders in zicht zijn", zegt Werkhoven. "Ik laat mijn jongste sinds dit jaar voor het eerst wel eens alleen thuis. Je probeert het uit, je kijkt naar je kind en je denkt dat het goedkomt."

Ook Marielle Beckers, orthopedagoog van Buro Bloei, vindt het lastig om te zeggen wanneer een kind alleen thuis kan zijn. "Het ene kind van 12 jaar is het andere niet. Een belangrijke regel is dat kinderen weten hoe ze met situaties om moeten gaan. Weten ze wat ze moeten doen als de bel gaat? Waar ze aan mogen komen, en waar niet? Durf je ze alleen om een boodschap te sturen? Als je dat aandurft, dan moet je ze ook met een gerust hart alleen kunnen laten." Jeugdzorg Nederland voegt daar nog aan toe dat het belangrijk is om je af te vragen hoe zelfstandig het kind is.

Waar woon je?
Een andere belangrijke factor is volgens Beckers waar je woont. "Is het een drukke straat of is het juist rustig? In de stad of in een dorp? Heb je een veilige buurt met fijne buren?"

Is er dan echt níets zinnigs te zeggen over de leeftijd waarop je je kinderen alleen thuis kunt laten? Nou ja, een beetje dan. Jeugdzorg Nederland houdt een forse slag om de arm, maar de instantie denkt dat de gemiddelde leeftijd waarop een kind alleen thuis kan blijven, wel eens rond de 10 jaar kan liggen.

Wat vind jij, op welke leeftijd mag een kind alleen thuisblijven? Stem op onze poll.

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore