EditieNL

Marina (12) bewijst: blinden kunnen paardrijden, fietsen én vloggen

13 maart 2017 17:00 Aangepast: 25 februari 2019 16:34
Beeld © Youtube Marina Katarina Kovac

Door een zeldzame vorm van oogkanker is Marina (12) op jonge leeftijd haar beide ogen kwijtgeraakt. Toch heeft dat haar niet tegengehouden. Ze fietst (zonder zijwielen), rijdt paard én heeft een succesvolle vlog. Haar volgende doel is om 10.000 euro op te halen voor onderzoek naar oogziektes.

"Ik wilde laten zien wat blinden allemaal kunnen", vertelt Marina Katarina Kovac aan Editie NL over waarom ze is begonnen met vloggen. Ze kreeg zo veel vragen over hoe blinde mensen alles doen, dat ze besloot het te laten zien. Inmiddels heeft ze meer dan 10.000 volgers die meekijken met haar avonturen.

Op haar Youtubekanaal laat Marina zien hoe ze schaatst of paardrijdt, maar ze vertelt ook gewoon over alles wat haar bezig houdt zoals schoolkamp of haar hondje Luka. In drie jaar tijd heeft ze meer dan 700 video's gemaakt. "Bij editen en uploaden helpt mijn moeder, maar verder doe ik alles zelf", zegt ze. 

Blind voor 1 dag

Marina heeft besloten om haar Youtubekanaal nu te gebruiken om andere mensen met oogziektes te helpen. Voor de actie Blind voor 1 dag probeert ze andere Youtubers zo ver te krijgen dat ze een aantal uur leven als een blinde of slechtziende. Zo hoopt ze aandacht te krijgen voor oogziektes, en natuurlijk veel donaties binnen te halen. 

Haar doel is 10.000 euro. "Ik heb 10.000 volgers, dus als ze allemaal 1 euro geven ben ik er al." Dit geld gaat naar onderzoek, en dat is voor Marina heel belangrijk. "Als ik later kinderen neem dan is er 50 procent kans dat zij dan ook deze ziekte krijgen. Daarom zou het heel goed zijn om geld op te halen, zodat dat minder wordt."  

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore