Ga naar de inhoud
EditieNL

Kijk mam, ik heb een (tijdelijke) tattoo!

In Amerika lopen celebrities en modellen volgeplakt met tijdelijke tatoeages. En volgens modebloggers gaat het ook in Nederland een grote trend worden. Waarom willen we zo graag ons lichaam versieren?

Wie deze zomer een foto tegenkwam van superster Beyoncé kon er niet omheen; de zangeres was op iedere bikinifoto te zien met gouden tatoeages. En ook tijdens de New York Fashion Week zag je modellen met stoere tatoeages over de catwalk paraderen.

Alleen zullen deze lichaamsversieringen over een paar weken verdwenen zijn. Het zijn namelijk geen echte, maar tijdelijke tattoo’s. Dan moet je niet denken aan zo’n plakplaatje van een smurf die je vroeger bij je bubblegum kreeg, maar aan zoiets:

Thumbnail

Populairder dan ooit
"Dit is echt een trend", zegt Annic van Wonderen van I Love Fashion News.com. "Het is voor consumenten betaalbaar, makkelijk en onschadelijk."

In de zomer zag Van Wonderen de tijdelijke tattoo al veel, maar in de winter zal deze trend doorzetten en gaan we ze veel op  de pols en in de nek zien. "Op dit moment zie ik veel hartjes, quotes en woorden. En ik zie de laatste tijd vaker witte tatoeages." 

ZIE OOK: Portrettattoo: geen gezicht

Lichaamsversiering is volgens Van Wonderen sowieso populairder dan ooit. "Het lijkt wel of iedereen tenminste één tattoo heeft." Tatoeagekoning Henk Schiffmacher ziet dit ook: "We zitten echt aan de top. Twintig tot dertig procent van de bevolking heeft volgens mij een tattoo."

Heel Nederland tatoeëert
Het aantal tattooshops in Nederland nam de laatste vijf jaar toe van 456 naar 890. Een stijging van 95 procent.

Volgens Brits onderzoek heeft 1 op de 6 mensen met een tatoeage spijt van het plaatje op hun lichaam. Maar liefst 50 procent ervan heeft spijt heeft vanwege eventueel verminderde carrièremogelijkheden. Nog een belangrijke reden voor spijt: hoe mooi ziet dat bloemetje op je borst er nog uit als die op je navel hangt als je 70 bent?

Oerdrang
Waarom willen we ons lichaam toch zo graag versieren? Volgens Schiffmacher is het een drang die al van oudsher in ons zit. "Tatoeëren is zo oud als de mens zelf. Je kon je ermee onderscheiden of juist als stam laten zien dat je bij elkaar hoorde."

Tegenwoordig doen mensen het om te laten zien dat ze uniek zijn. "Iedere klant heeft een eigen verhaal. Ze nemen een tattoo om te rouwen of om een huwelijk te vieren. En een groot deel doet het omdat ze het cool, sexy of stoer vinden."

Spijt
Schiffmacher is positief over de tijdelijke tatoeage. "Niet iedereen is geschikt voor een tattoo. Vooral als je nog zoekend bent in het leven, is het niet slim om er één te nemen. Hetzelfde geldt voor mensen die trendgevoelig zijn. Dan is zo’n tijdelijke tatoeage een leuke middenweg. Gewoon om even uit te proberen en te kijken hoe je omgeving erop reageert."

Zelf laten zetten?
Wil je zelf een tijdelijke tattoo laten zetten? Dat kan hier: