EditieNL

Wat te doen met kansloze lijken?

02 oktober 2014 14:40 Aangepast: 02 oktober 2014 19:16

Twee raadselachtige lijken bezorgen de politie hoofdbrekens. Na maanden onderzoek is nog altijd niet bekend wie de twee mannen zijn. En er zijn meer van dit soort 'kansloze lijken'.

In natuurgebied De Biesbosch bij Werkendam vond een visser op 14 januari een lichaam. Waarschijnlijk werd het een maand daarvoor gedumpt. In Rotterdam stuitte een kapitein op 14 april dit jaar op een lugubere vondst. In de Scheurhaven dreef een lijk in het water.  De zaak kreeg veel landelijke aandacht:

De twee mannen, vermoedelijk van Oost-Europese afkomst, zijn allebei vermoord. Maar wie het zijn? Ze staan niet als vermist geregistreerd en DNA-onderzoek heeft hier en in het buitenland niets opgeleverd. In een laatste poging om de identiteit te achterhalen heeft justitie opdracht gegeven om van de gezichten een reconstructie te maken. 

Groot raadsel
Er worden vaker lichamen gevonden die de politie niet kan identificeren. In een landelijke database zit DNA van 533 niet-geïdentificeerde personen. Bij 101 personen gaat de politie ervan uit dat zij zijn vermoord. De lichamen of lichaamsdelen zijn begraven of worden bewaard in mortuariums.

Het gebeurt zelden dat lichamen worden gereconstrueerd, weet crimejournalist Mick van Wely. "Omdat het een heel kostbare en tijdrovende operatie is."

Lastige moordpuzzel
Van Wely: "Door een reconstructie hoop je de identiteit van de persoon te achterhalen. Nu heb je niets en kun je dus ook niet aan het politieonderzoek beginnen. Dit soort zaken zijn de lastigste moordpuzzels. Wil je de moordzaak oplossen, dan moet je een identiteit hebben en de mensen dus weer een gezicht geven. Bovendien is het belangrijk voor de nabestaanden dat zij weten wat er met hun geliefde is gebeurd."


Thumbnail

Meisje van Nulde


De bekendste gezichtsreconstructie is die van het Meisje van Nulde. Nadat de gezichtsreconstructie was getoond in de media, achterhaalde de politie de identiteit van het kleine meisje en kon ze de moeder van de vierjarige Rowena Rikkers en haar vriend oppakken. 

Het reconstrueren komt neer op het namaken van de schedel met een speciale klei. Het zachte deel van het hoofd wordt voorzien van kunsthuid en haar. Gezicht, oren, ogen en neus leveren bij de reconstructie de grootste problemen op.

Laatste kans
"Het kost veel tijd en het is heel duur. Maar het is de laatste manier om een moordzaak op te lossen. Dat geldt ook voor de lijken die in de Biesbosch en Rotterdam zijn gevonden."

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`