EditieNL

Sneller woordjes leren? Gebruik de methode uit Nijmegen

17 maart 2017 13:36 Aangepast: 17 maart 2017 18:36
Beeld © Thinkstock

Woordjes leren. Het is vaak niet de meest populaire bezigheid onder scholieren. Nu is er goed nieuws. Met de methode van de Radboud Universiteit Nijmegen ben je er minder tijd aan kwijt. De onderzoekers wonnen er zelfs een prijs van 10.000 euro mee.

Voor de wedstrijd van taalapp Memrise moesten de proefpersonen binnen een uur tijd 80 vreemde woorden leren. Bij de methode uit Nijmegen onthielden ze 34 procent van die woorden. "Ruim twee keer zoveel als wanneer je deze woorden op een normale manier in je hoofd gaat stampen. Dan onthoud je zo'n 17 procent", zegt Ruud Berkers, een van de onderzoekers.

Iglú wordt Iglesia

Proefpersonen kregen tijdens de Nijmeegse methode afbeeldingen te zien van kamers. Ze moesten vervolgens woorden inbeelden op bepaalde plekken in die kamers. Om de moeilijkste woorden ook te kunnen onthouden, kwamen die vaker terug dan de makkelijke.

Zo werkt het:

Berkers heeft meer tips om woordjes zo snel mogelijk je hersenen in te krijgen. Volgens hem is het aan te raden om te denken aan sleutelwoorden. "We hebben de deelnemers tijdens het studeren gevraagd te denken aan woorden die ze al kennen en deze te visualiseren. Leerden ze het woordje 'iglesia, het Spaanse woord voor kerk, dan konden ze bijvoorbeeld denken aan een 'iglú', het Spaanse woord voor iglo, met een kruis erop."

Ook nog de leukste methode

De Nijmegenaren kwamen voor de wedstrijd eerst een voorronde door. In de finale waren ze te goed voor wetenschappers uit Rotterdam, Washington, Oxford en Massachusetts. En de methode uit Nijmegen was van alle deelnemers niet alleen de meest functionele. Berkers: "De deelnemers hebben onze methode ook beoordeeld als meest vermakelijke van de inzendingen."

Bekijk hier de reportage

Meer op rtlnieuws.nl:

Onderzoek: we lijken allemaal op onze voornaam
Bibliothecaris laat onverwachts 4 miljoen na aan universiteit

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore