Ga naar de inhoud
Wondermiddeltjes tegen een kater werken maar zelden. Toch zegt het Hangover Information Center in Amsterdam een nieuwe toverdrank te verkopen. Topuitvinding of gebakken lucht?

Verjaag je kater met een nieuwe toverdrank

Cysteïne, een aminozuur dat veel in eieren zit, helpt het lichaam afvalstoffen af te voeren. Beeld © Thinkstock

Wondermiddeltjes tegen een kater werken maar zelden. Toch zegt het Hangover Information Center in Amsterdam een nieuwe toverdrank te verkopen. Topuitvinding of gebakken lucht?

De Romeinen probeerden het door het eten van uileneieren of een gebakken kanarie, op IJsland bestaat een recept van rotte haai. Middeltjes tegen een kater, het pijnlijke gevolg van een avondje stevig doorhalen, zijn net zo oud als de kater zelf - en soms minstens zo afschuwelijk.

Het beste recept is natuurlijk: geen alcohol drinken. Maar als je toch door wilt blijven tanken zonder de volgende dag last te hebben van een droge mond, hoofdpijn, braakneigingen en duizeligheid, zul je iets moeten vinden dat die effecten tegengaat.

Thumbnail

ZIE OOK: Roken verergert de kater

Bij het Hangover Information Center in Amsterdam claimen ze de toverdrank te hebben gevonden die aan alle ellende een eind maakt: Reset. Het flesje met de blauwe vloeistof, voor 5 euro te koop, is op de markt gekomen na jarenlang experimenteren door apotheker Jan van der Lende.

Het is geen geneesmiddel, maar een voedingssupplement dat na het stappen moet worden ingenomen. Er zit onder meer een aminozuur in dat je lichaam helpt acetaldehyde sneller af  te voeren, het stofje dat in je lever vrijkomt als daar alcohol wordt afgebroken. Acetaldehyde is een belangrijke veroorzaker van het brakke gevoel dat bij een kater optreedt.

De makers van Reset zeggen dat proeven uitwijzen dat, na een avond stevig drinken, 80 procent van de mensen baat heeft bij het innemen van hun drankje. Maar er zijn ook mensen die daar vraagtekens bij zetten. Rob Sebes, woordvoerder van de apothekersorganisatie KNMP: "De alcohol in je lichaam wordt natuurlijk niet in één keer afgebroken. Als we kijken naar de stoffen die in Reset zitten, hebben die nut in allerlei gevallen, maar niet bij een kater."

ZIE OOK: Hij komt eraan: de antikaterpil!

Dat er mensen zijn die opknappen van het drankje, schrijft Sebes toe aan het placebo-effect: je voelt je alleen al beter doordat je ervan overtuigd bent dat het middel helpt.

Toch zijn er een paar opvallende overeenkomsten tussen Reset en de antikatermiddeltjes die al eeuwen worden gebruikt. Het aminozuur dat in het drankje wordt gebruikt, is cysteïne: precies dezelfde stof die overvloedig aanwezig is in de (uilen)eieren die de Romeinen achterover sloegen na een drinkgelag. En de smaak van Reset is, net als de rotte-haaienhap van de IJslanders, niet om over naar huis te schrijven.

Maar je moet er natuurlijk iets voor over hebben.

Natuurlijke antikatermiddelen

  • Water. Drink veel water. Ook voordat je gaat slapen, zodat je niet uitgedroogd wakker wordt de volgende ochtend.
  • Slaap. Gun je lichaam de tijd om te herstellen.
  • Fruit. Bananen en kiwi's zorgen dat je veel kalium binnen krijgt (daar heb je namelijk een tekort aan als je alcohol hebt gedronken). Ook wordt je hoofdpijn minder van vitamines.
  • Groente. Tomaten en komkommers zijn rijk aan vocht en helpen je lichaam met herstellen.
  • Zout. Eet de dag van je kater iets zouts. Dat houdt vocht vast.
  • Asperges. Het klinkt gek, maar eet voordat je gaat drinken eens een bord asperges. De aminozuren en mineralen in asperges helpen je lichaam, vooral je lever, bij het verwerken van alcohol.
  • Contact met de grond. Steek je voet, zodra je merkt dat je hoofd begint te tollen als je gaat liggen, onder het dekbed vandaan en zet hem op de koude vloer naast je bed. Zo vertel je je hersenen dat je niet echt aan het draaien bent - waardoor je duizeligheid afneemt.