EditieNL

Jongeren pesten elkaar via app Say At.me: 'Ik kreeg doodverwensingen'

14 augustus 2017 17:25 Aangepast: 13 november 2017 09:01
Archieffoto. Beeld © iStock

Wat zou jij schrijven als je echt eerlijk mag zeggen wat je van andermans posts op social media vindt? Met de app Say At.me kun je iedereen om anoniem commentaar vragen, maar experts waarschuwen dat de app pestgedrag in de hand werkt.

Onder de gemiddelde foto op Instagram staan vooral lovende commentaren, vaak van familie en vrienden. Maar wat vinden mensen nu echt van jou en jouw foto's? De app Say At.me laat gebruikers hun naam en domeinnaam invullen, waarna iedereen anoniem commentaar kan geven. "De feedback hoeft niet negatief te zijn. Het belangrijkste is dat de feedback eerlijk en oprecht is", aldus de makers van Say At.me​.

Tekst gaat verder onder de foto​
Thumbnail

Zelfmoord

Inmiddels heeft de app meer dan dertig miljoen gebruikers wereldwijd, met name onder scholieren is het populair. Maar juist de goudeerlijke feedback verandert regelmatig in pesterijen, met dramatische afloop.

In mei pleegde een 15-jarige Britse scholier zelfmoord, naar verluidt door de vreselijke commentaren die hij kreeg via Say At.me. De zelfmoord zorgde voor veel ophef en een roep om de app te verbieden, maar dat is niet gelukt.

'Je bent echt lelijk'

Thirse (13) heeft de app een tijdje gebruikt, net als veel mensen om haar heen. "Ik heb twee maanden geleden een profiel aangemaakt omdat ik zag dat er bij veel mensen hele leuke en vooral positieve reacties kwamen" vertelt Thirse aan Editie NL. "Ik dacht: hee, dat wil ik ook!"

In eerste instantie kreeg Thirse inderdaad leuke berichtjes, maar al snel waren de reacties al niet meer zo vriendelijk (zie screenshot hieronder). "'Je bent echt lelijk', 'Je bent dik', 'Ik hoop dat je ziektes krijgt', ik kreeg hele nare reacties. En vooral ook veel berichten waarin mensen me dood wensten", vertelt ze. 

Tekst gaat verder onder de foto
Thumbnail

Bemoeienis

Ook Esmeralda (20) kreeg regelmatig kwetsende berichten via Say At.me. "Teksten als 'Je bent lelijk, je hoort niet thuis in deze wereld', zowel in het Nederlands als in het Engels. Minstens twee keer per week kreeg ik dat soort berichten, dus ik gebruik de app nu niet meer".

Waarom mensen het nodig vinden anderen zo uit te schelden, weet ze niet. "Misschien is het jaloezie, maar ik heb ook het idee dat mensen het tegenwoordig normaal vinden zich altijd met iedereen te bemoeien."

Eén van de berichten die Esmeralda heeft gekregen
Thumbnail

Minimumleeftijd

Thirse zelf is niet erg onder de indruk van de reacties, omdat ze de mensen achter de berichten niet kent. "Maar ik kan me zeker voorstellen dat het pesten in de hand werkt. Het zou me heel erg kwetsen als ik erachter zou komen dat iemand het zei die veel voor me betekent, maar helaas ga ik er nooit achter komen."

Ook Esmeralda kan zich wel weren tegen de nare reacties, maar ze twijfelt of de app voor iedereen geschikt is. "Misschien zouden ze een minimumleeftijd aan het gebruik moeten verbinden. Kinderen onder de 16 gaan er niet altijd goed mee om, dan kan het echt kwetsend overkomen."

'Keiharde berichten kunnen puber echt vormen'

"Als puber zijn vragen als 'wie ben ik?' en 'wat kan ik' heel belangrijk. Het is dus niet verwonderlijk dat zij zo'n app gebruiken om antwoorden op die vragen te vinden", zegt Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media. Toch kunnen de vaak kwetsende reacties ook schadelijk zijn voor pubers. "Als je zo jong bent ben je nog niet sterk genoeg om je eigen zelfbeeld te vormen. Dat soort keiharde berichten kan je echt vormen." 

Daarom is het volgens Pardoen belangrijk dat ouders goed in de gaten houden wat kinderen doen op deze apps. "Het is heel leuk om kinderen online alles te laten ontdekken maar vraag wat ze zien, ook de positieve dingen. Creëer een cultuur waarin alles bespreekbaar wordt, dan komen ze ook makkelijker naar je toe als ze iets naars krijgen. Jouw volwassen perspectief op dat soort reacties creëert een soort kader voor je kind, waardoor het makkelijker kan beslissen wat wel en niet oké is."

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`