Als je een hond neemt, is het heel normaal om op puppytraining te gaan. Bij een kat totaal niet, want die redt zichzelf wel, toch? Niet dus. "Er is een hoop verborgen leed bij katten omdat baasjes hun gedrag niet begrijpen."
Liesbeth Puts is kattengedragstherapeut, en zegt dat haar beroep de afgelopen jaren steeds normaler is geworden. "Ik ben geen kattenfluisteraar", vertelt ze. "Ik los gedragsproblemen bij katten op door een analyse van hun gedrag te maken, en daar hun omgeving in mee te nemen."
Gedragsproblemen
Volgens Puts blijkt uit onderzoeken dat zo'n 20 tot 50 procent van de katten last heeft van gedragsproblemen. De oorzaak is voor haar duidelijk: "Mensen denken te makkelijk over hun huisdier. Katten zijn tegenwoordig populairder dan honden, want een kat kun je lekker zijn gang laten gaan en hoef je niet uit te laten. Maar een kat heeft ook gewoon aandacht en zorg nodig, en dat vergeten mensen soms", zegt Puts.
ZIE OOK: Van wegkwijnkonijn tot smetvreespoes: dit doen we fout met onze huisdieren
"Je kunt een kat niet in zijn uppie opsluiten, de hele dag gaan werken en dan vervolgens nog gaan sporten. We geven heel veel geld uit aan katten, kopen geweldige speeltjes, waterfonteinen en mooie kattenbakken voor ze, maar hebben minder aandacht voor ze dan goed voor ze is. Als ik tegen baasjes zeg dat ze iedere dag zeker vijf minuten actief met hun kat moeten spelen, kijken ze me echt met tegenzin aan."
Kattengedragstherapie
Het aantal kattengedragstherapeuten in Nederland neemt nauwelijks toe, maar voor de therapeuten is duidelijk dat de interesse erin wel toeneemt. "Toen ik acht jaar geleden begon, deden zelfs dierenartsen een beetje lacherig over het beroep", zegt Puts. "Maar mensen gaan ook heel makkelijk met hun hond naar een hondentrainer of hondenschool. Wij zijn niet veel anders."
Professioneler
"We hebben heel zakelijke, praktische adviezen over wat een kat nodig heeft. Dat is handig, want er zijn steeds meer binnenkatten die hun natuurlijke gedrag niet kunnen vertonen en daardoor gedragsproblemen krijgen. De zorg die we bieden wordt inmiddels vergoed door de meeste kattenverzekeringen, en ik merk dat vrijwel alle kattengedragstherapeuten het steeds drukker krijgen."
Cijfers over het aantal mensen dat hulp zoekt bij een kattengedragstherapeut, zijn er nauwelijks. OHRA, één van de grote partijen die een kattenverzekering aanbiedt, laat weten dat er geen stijging is in het aantal aanvragen om gedragstherpie te vergoeden. Stichting Certipet ziet dat het aantal gedragstherapeuten ook al jaren constant is. "We zien wel dat de kattentherapeuten deskundiger en professioneler zijn dan 15 jaar geleden", laat de stichting weten. "Ze proberen er ook alles aan te doen om zichtbaar te maken dat gedragstherapie ook katten kan helpen, en niet alleen honden."
Kattengedragstherapeut Yvon Sweere merkt dat katteneigenaren vaak hulp bij haar zoeken omdat hun kat in huis plast of poept, of agressief is. "Vaak is er voor onzindelijkheid een medische oorzaak, maar als de dierenarts geen oplossing heeft, dan kan ik die vaak in het huis vinden. De kattenbak is dan bijvoorbeeld te klein, of de kattenbakvulling is niet geschikt. Soms moet de bak gedeeld worden met andere katten, en dat kan ook voor problemen zorgen."
"Als ik baasjes probeer te helpen, zie ik vaak dat ze menselijke verklaringen voor het kattengedrag zoeken. Bij een kat die op bed poept, zegt het baasje bijvoorbeeld: dat komt omdat hij jaloers is en aandacht wil. Maar een kat gaat echt niet op bed poepen om jou dwars te zitten, hij doet dat omdat het voor hem een fijnere, schonere plek is om te poepen dan zijn eigen kattenbak."
Angst
Toch is het grootste probleem onder katten waarschijnlijk angst, zegt Sweere. "Mensen bellen mij daar niet zo snel voor op omdat ze er zelf geen last van hebben dat hun kat bang is. Toch zijn veel katten bang voor allerlei dingen, van stofzuigers tot andere katten. Als een kat bang is, zie je dat duidelijk aan zijn lichaamstaal: zijn pupillen zijn groot, zijn oren liggen plat en hij neemt een lage houding aan."
"Veel katteneigenaren herkennen dat niet, omdat ze maar weinig van de lichaamstaal van dieren weten. Ik denk dat er veel dierenleed voorkomen zou kunnen worden als we op school les zouden geven over de lichaamstaal. Ook bijtincidenten bij honden kunnen dan voorkomen worden."
Tips
Volgens Puts zijn de meest voorkomende problemen dat katten plassen of poepen in huis, angstig zijn of agressief gedrag vertonen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om gedragsproblemen te voorkomen, schrijft ze op haar website.
- Let op de gezondheid van je kat: zorg ervoor dat hij niet te dik is en wees alert op pijn. Als je denkt dat je kat gezondheidsproblemen heeft, neem hem dan mee naar de dierenarts.
- Zorg ervoor dat de kattenbak schoon is en op een goede plek staat.
- Laat je kat z'n gang gaan. Leer zijn lichaamstaal interpreteren en pak hem niet op als hij daar geen zin in heeft. Geef hem ergens in huis een rustig plekje, waar hij kan ontsnappen aan drukke kinderen.
- Geef je kat voldoende uitdaging. Gooi niet de hele vloer vol met allerlei speeltjes, maar speel zelf een paar minuten per dag actief met je kat, zodat hij moe wordt.
Meer op rtlnieuws.nl: