Ga naar de inhoud
Maakt het beroep leraar gelukkig? Jacqueline Boerefijn en Mark van der Werf schreven er allerbei een boek over. Tien redenen waarom je volgens hen wel/geen leraar moet worden.

Leraar worden, dat moet je niet willen! (of toch wel)

Maakt het beroep leraar gelukkig? Jacqueline Boerefijn en Mark van der Werf schreven er allerbei een boek over. Tien redenen waarom je volgens hen wel/geen leraar moet worden.

Jacqueline Boerefijn (56) is ruim twintig jaar leraar. Biologie is haar vak en passie. "Ik zou voor geen goud iets anders willen doen." Onlangs kwam haar boek 'Gelukkig voor de klas' uit.

Journalist Mark van der Werf (38) schreef ook een boek: Meester Mark draait door. Hij mislukte als leraar. Al na twee jaar. "De journalistiek maakt me toch gelukkiger."

Niet rooskleurig
Mark is geen uitzondering. Meer leraren leggen het krijtje er bij neer. Volgens een onderzoek van de Algemene Onderwijsbond denkt 63 procent van de leraren (zowel op de basis- als middelbare school) regelmatig aan stoppen. Hoeveel ook daadwerkelijk de daad bij het woord hebben gevoegd, is onbekend. 

Leraar maakt gelukkig én ongelukkig, concluderen Jacqueline en Mark. Voor wie nog twijfelt: tien redenen om wel of juist niet voor het vak te kiezen. 

Thumbnail

Jacqueline Boerefijn (l) en Mark van der Werf

Waarom je WEL leraar moet worden:

1. Je kunt als leraar iets bijdragen aan een betere wereld
Mark: "Je leert kinderen iets waar ze hun hele leven lang iets aan hebben. Je speelt een belangrijke rol in hun ontwikkeling. Dankbaar en mooi werk. Je wordt er zelf ook een beter mens van."

2. Leraar zijn maakt gelukkig
Jacqueline: "Je kunt de hele dag met je passie bezig zijn. Wat is er fijner dan dat? Als je ergens goed in bent, is het heel leuk en bevredigend om die kennis over te dragen. Dat maakt gelukkig. Veel mensen zien het nut van hun werk niet. Dat maakt diep ongelukkig. Leraar zijn is nuttig en maakt dus gelukkig."  
Mark vult aan: "Basisschoolleerlingen vinden het vaak ook leuk om iets te leren. Als ik groep 3 vertelde dat ze vandaag een nieuw woordje gingen leren, stonden ze juichend in het lokaal."

3. Leraar zijn is niet saai
"Ik ben al ruim 20 jaar leraar. Heb nog nooit een saaie dag gehad. Elke dag is anders. Ik was ooit in een ver verleden secretaresse. Vreselijk, zo saai."

4. Kinderen houden je jong
"Kinderen hebben zelfspot, zijn eerlijk en enthousiast", vindt Mark. "Als je naar koffie stinkt, roepen ze dat. En als ze vinden dat je blouse lelijk is, schreeuwen ze dat in koor."  Hij vervolgt: "Kinderen houden je jong. Je bent altijd op de hoogte van de nieuwste woorden en trends. Neem loomen. Ik wist als een van de eersten wat dat was."

5. Je bent een sfeerbepaler
"Jouw bui bepaalt de sfeer in de klas", vertelt Jacqueline. "Dat is leuk en belangrijk. In een goede sfeer presteren kinderen het beste. Een heel mooie uitdaging."
 

Waarom je GEEN leraar moet worden:

1. Je komt bijna niet aan lesgeven toe
Mark: "Ik was meer tijd kwijt aan bureaucratie dan aan lesgeven. Dossiers bijhouden, alles rapporteren, allerlei administratieve rompslomp. Gek werd ik er van." Jacqueline voegt toe: "Het wordt alleen maar erger. Neem al die onnodige experimenten. Enorm tijdrovend en na twee jaar wordt het project al weer afgeschaft."

2. Het verdient slecht
Mark en Jacqueline zijn het er over eens: als je rijk wilt worden moet je niet in het onderwijs gaan. Het beginsalaris van een leraar is 2290 euro bruto per maand.

3. Leraar zijn = zwaar
"Orde houden kan erg zwaar zijn. Slopend zelfs", vertelt Mark. "Zelfs de allerkleinsten kunnen het bloed onder je nagels vandaan halen. Het is zwaar om je hoofd boven water te houden."

4. Het is stressvol
Leraar zijn is topsport, vindt Jacqueline. "Die 25 apenkoppen verzinnen altijd wel weer wat. Je moet overal op voorbereid zijn. Dat kan voor veel stress zorgen."

5. Je hebt helemaal niet zo veel vrij
Een leraar heeft gemiddeld zo'n tien weken vakantie per jaar. Veel? "Helemaal niet", vindt Jacqueline. "Het is een grote vergissing dat leraren weinig werken. We hebben dan wel langer vakantie; ik werk heel vaak 's avonds en in het weekend."